O nakladništvu

Specijalistička nakladnička djelatnost Instituta za povijest umjetnosti, započeta sredinom 1960-ih godina, obuhvaća objavljivanje stručne i znanstvene periodike te knjiga u više znanstvenih nakladničkih serija (biblioteka).

Dio nakladništva odnosi se na zbornike znanstvenih simpozija i kongresa te na kataloge izložbi i ostala izdanja, koja su često rezultat suizdavačkih projekata.

U pojedinim nakladničkim serijama objavljeno je tek po nekoliko izdanja (npr. Hrvatska likovna kritika, Biblioteka časopisa Život umjetnosti). U okviru biblioteke Mrežna izdanja Instituta za povijest umjetnosti, koja je pokrenuta 2012. godine, objavljujuju se nova ili digitalizirana rasprodana izdanja Instituta. Izdanja u otvorenom pristupu dostupna su putem digitalnog institucijskog repozitorija https://podest.ipu.hr.

Posljednja cjelovita bibliografija izdanja Instituta za povijest umjetnosti 1961.–2010. objavljena je kao prilog u knjizi „Baština u fokusu“ (IPU, Zagreb, 2011.).


Časopisi


Nakladničke serije


Otvoreni pristup

Osim putem digitalnog institucijskog repozitorijate naslova izdvojenih u nakladničke serije Mrežna izdanjai Konzervatorske studije i elaborati, dio publikacija dostupan je u otvorenom pristupu (zbog rasprodane naklade ili sukladno dogovoru sa suizdavačem):

  • Ivan Kožarić (ur.), Darja Radović Mahečić, Ivana Haničar, Stjepan Planić 1900.–1980., Gliptoteka HAZU – Institut za povijest umjetnosti, Zagreb, 2003.