O nakladništvu

Specijalistička nakladnička djelatnost Instituta za povijest umjetnosti, započeta sredinom 1960-ih godina, obuhvaća objavljivanje stručne i znanstvene periodike te knjiga u više znanstvenih nakladničkih serija (biblioteka).

Dio nakladništva odnosi se na zbornike znanstvenih simpozija i kongresa te na kataloge izložbi i ostala izdanja, koja su često rezultat suizdavačkih projekata.

U pojedinim nakladničkim serijama objavljeno je tek po nekoliko izdanja (npr. Hrvatska likovna kritika, Biblioteka časopisa Život umjetnosti). U okviru biblioteke Mrežna izdanja Instituta za povijest umjetnosti, koja je pokrenuta 2012. godine, objavljujuju se nova ili digitalizirana rasprodana izdanja Instituta.

Posljednja cjelovita bibliografija izdanja Instituta za povijest umjetnosti 1961.–2010. objavljena je kao prilog u knjizi „Baština u fokusu“ (IPU, Zagreb, 2011.).


Časopisi


Nakladničke serije


Otvoreni pristup

Osim putem digitalnog institucijskog repozitorija te naslova izdvojenih u nakladničke serije Mrežna izdanja i Konzervatorske studije i elaborati, dio publikacija dostupan je u otvorenom pristupu (zbog rasprodane naklade ili sukladno dogovoru sa suizdavačem):

  • Ivan Kožarić (ur.), Darja Radović Mahečić, Ivana Haničar, Stjepan Planić 1900.–1980., Gliptoteka HAZU – Institut za povijest umjetnosti, Zagreb, 2003.