Novosti
Predstavljanje zbornika

„Otkrivanje Dalmacije“ / „Vratnice Andrije Buvine u splitskoj katedrali“

Institut za povijest umjetnosti i Muzej za umjetnost i obrt srdačno Vas pozivaju na predstavljanje dvaju međunarodnih zbornika posvećenih dalmatinskim temama u izdanju Instituta za povijest umjetnosti

Otkrivanje Dalmacije: Dalmacija u putopisima, slikama i fotografijama /
Discovering Dalmatia: Dalmatia in Travelogues, Images, and Photographs

(uredile Katrina O’Loughlin, Ana Šverko i Elke Katharina Wittich)

&

Vratnice Andrije Buvine u splitskoj katedrali: 1214.–2014. /
The Doors of Andrija Buvina in Split Cathedral: 1214-2014

(uredili Joško Belamarić i Guido Tigler, u suizdavaštvu s Književnim krugom Split)

Predstavljanje će se održati u Muzeju za umjetnost i obrt (Trg Republike Hrvatske 10, Zagreb) u četvrtak 8. listopada 2020. u 18:00 sati.

Predstavljanje će otvoriti dr. sc. Katarina Horvat Levaj, ravnateljica Instituta.

O zborniku „Otkrivanje Dalmacije“ će govoriti Njegova Ekselencija Andrew Dalgleish, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj, a zatim će Sarah Rengel, urednica rukopisa, Damir Gamulin, grafički urednik i dizajner, i dr. sc. Ana Šverko predstaviti zbornik koji prikazuje sliku Dalmacije kroz percepciju putopisaca od 17. do ranog 20. stoljeća pričom o njegovom nastajanju u interdisciplinarnom dijalogu, kroz pažljivo prilagođavanje pisanog i likovnog jezika knjige prezentaciji njezina kompleksnog sadržaja.

Dr. sc. Joško Belamarić, urednik i dr. sc. Dino Milinović, recenzent predstavit će vratnice splitske katedrale, jedan od najljepših dalmatinskih romaničkih spomenika, koji se zbog ekspresivnosti prikaza ubraja među iznimna ostvarenja hrvatske i europske romaničke umjetnosti, kroz okupljene tekstove međunarodnih i domaćih znanstvenika, koji otkrivaju okolnosti u kojima su Buvinine vratnice nastale, priče o njihovu značenju, podatke o njihovim tehnološkim odlikama te konzervatorsko-restauratorskim gledištima i zahvatima na vratnicama.

Zbog ograničenog broja mjesta, dolazak je potrebno najaviti na adresu acuric / ipu.hr.

Veselimo se Vašem dolasku!

-
Kontakt: Ana Ćurić