Novosti
Javni seminar

Spomen park Šubićevac – geneza prostora

Pozivamo vas na javni seminar o Spomen-parku Šubićevac koji će se održati u subotu 18. svibnja 2019. godine od 10 do 19 sati u Muzeju pobjede u Šibeniku (Fra Nikole Ružića 1).

Inicijativa za obnovu Spomen-parka Šubićevac, koju je početkom 2019. godine pokrenuo Muzej pobjede u Šibeniku (UABA Šibenik), naišla je na promptnu podršku lokalne zajednice i potakla interes vodećih znanstveno-istraživačkih i strukovnih organizacija u Hrvatskoj za (re)valorizacijom ovog javnog prostora višestruke – društvene, memorijalne, arhitektonske, urbanističke i krajobrazne – vrijednosti te još jednom ukazalo na nužnost interdisciplinarnog pristupa mogućim putevima njegove obnove. Zaštićeno kao spomenik kulture 1969. godine i upisano u registar Kulturnih dobara RH, ovo iznimno mjesto sjećanja artikulirano je kao javna parkovna površina u razdoblju od 1962. do 1981. godine prema inovativnom konceptu ing. arh. Zdenka Kolacija i akademskog kipara Koste Angeli Radovanija. Hvalevrijedna inicijativa obnove i revitalizacije obvezuje struku i javnost na dijalog s lokalnim dionicima baštine te davanje doprinosa osmišljavanju adekvatnog odnosa prema memorijalnom nasljeđu i modernističkoj baštini, otvarajući pritom pitanja njegove sanacije, suvremene kontekstualizacije i nadogradnje novim sadržajima.

Jednodnevni događaj uključuje javna predavanja vodećih stručnjaka za memorijalnu i modernističku baštinu, projekciju dokumentarnog filma o Zdenku Kolaciju kao jednom od autora originalnog projekta te izlaganja nagrađivanih domaćih arhitekata, krajobraznih arhitekta i dizajnera, koji su kroz svoju dosadašnju praksu pokazali izniman senzibilitet prema revitalizaciji memorijalne baštine vezane uz pitanja kolektivne traume stradanja i nasljeđa antifašističke borbe tijekom Drugog svjetskog rata na području Hrvatske.

Popodnevni dio programa predviđen je za obilazak spomen-parka uz vodstvo inicijatora obnove te za interdisciplinarnu radionicu koja za cilj ima osmišljavanje mogućih scenarija korištenja prostora i davanjem okvirnih smjernica za njegovu obnovu.

Organizatori programa su Muzej pobjede Šibenik (UABA Šibenik), Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), Soba DAŠ (radna grupa Društva arhitekata Šibenik) te Institut za povijest umjetnosti (IPU).

PROGRAM

10:00 – 13:00
Geneza prostora – Javni seminar

dr. sc. Tamara Bjazic Klarin, IPU
Baština izvan fokusa – Moderna arhitektura grada Šibenika

dr. sc. Sanja Horvatinčić, IPU
Znakovita praznina – Spomen-park Šubićevac u kontekstu poslijeratne spomeničke produkcije i suvremene krize memorijalne baštine

11:00 – 11:45
Projekcija dokumentarnog filma
„Srdačno vaši – Zdenko Kolacio“
Redatelj: Ivan Hetrich, HRT, 1986., 42 min

11:45 – 12:00 Pauza

Mate Rupić
Krajobrazna arhitektura i koncept otvorenog memorijalnog parka

Damir Gamulin i Antun Sevšek
Lipa pamti / Lipa živi – Projekt obnove memorijalnog centra „Lipa pamti“

13:00 – 14:00
Obilazak parka
Vodstvo: Zoran Restović, UABA Šibenik

15:00 – 18:00
Putevi obnove – Interdisciplinarna radionica

-
Kontakt:
Sanja Horvatinčić