Poslijedoktorandi i asistenti

dr. sc. Sanja Horvatinčić

Poslijedoktorandica

T. 01 6112 044

E. shorvat@ipu.hr

B. CROSBI bibliografija

N. Academia.edu

Biografija

Sanja Horvatinčić je rođena 1986. godine u Zagrebu. Diplomirala je povijest umjetnosti te engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2010. godine. Od 2009. do 2011. radila je kao asistentica kustosa u Galeriji Galženica. Od 2011. do 2017. godine bila je zaposlena na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu kao znanstvena novakinja/asistentica na projektu „Modernost, modernizam i postmodernizam u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća“. Godine 2017. doktorirala je na temu Spomenici iz razdoblja socijalizma u Hrvatskoj – prijedlog tipologije“ pri Poslijediplomskom studiju Humanističke znanosti na Sveučilištu u Zadru pod mentorstvom znanstvene savjetnice Ljiljane Kolešnik i komentorstvom izvanrednog profesora Vinka Srhoja. Godine 2014. provela je tri mjeseca na istraživačkom boravku u Sloveniji pri Sveučilištu u Mariboru. Suradnica je na dva istraživačka projekta Hrvatske zaklade za znanost:

· Moderne i suvremene umjetničke mreže, umjetničke grupe i udruženja: Organizacijski i komunikacijski modeli suradničkih umjetničkih praksi 20. i 21. stoljeća (ARTNET, 2014.–2018.)

· Pojavnosti moderne skulpture u Hrvatskoj: skulptura na razmeđima društveno-političkog pragmatizma, ekonomskih mogućnosti i estetske kontemplacije (cro_sculpture, 2017.–2020.)

Održala je gostujuća predavanja i terensku nastavu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, u sklopu poslijediplomskog kolegija Art for Collective Use: Monument, Performance, Ritual, Body (2015./2016.). Održala je niz izlaganja na međunarodnim znanstvenim konferencijama, kao i nekolicinu javnih predavanja i popularno-edukacijskih seminara. Izvršna je urednica časopisa Život umjetnosti i članica kustoskog kolektiva [BLOK] – Lokalna baza za osvježenje kulture. Autorica je niza znanstvenih i stručnih radova na temu memorijalne skulpture i arhitekture druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj, Jugoslaviji i Europi. Članica stručnog kustoskog savjeta i autorica poglavlja u katalogu izložbe Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980 (Muzej suvremene umjetnosti, New York, 2018.–2019.).

Bibliografija (izbor)