Obavijesti
Okrugli stol

Ostvarena misija: povrat Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ususret obljetničkoj izložbi i predstavljanju monografije održat će se niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU-a, a razgovore s njihovim protagonistima moderirat će povjesničarke umjetnosti uključene u projekt monografije.

Treći okrugli stol pod nazivom Ostvarena misija: povrat Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU održat će se u utorak, 5. lipnja 2018. u 19 sati u Domu HDLU, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb.

Dom HDLU, tzv. Meštrovićev paviljon, podignut je zahvaljujući zamisli i idejnom projektu Ivana Meštrovića, a na poticaj Hrvatskog društva umjetnosti „Strossmayer“, umjesto prvotno planiranog podizanja konjaničkog spomenika kralju Petru I. Velikom Oslobodicu na tadašnjem novoplaniranom Trgu N. Za javnost je otvoren u prosincu 1938. godine izložbom Pola vijeka hrvatske umjetnosti, da bi već 1941. umjetnicima bilo naređeno da napuste zgradu jer će se preurediti u džamiju. Nakon Drugog svjetskog rata u njemu je djelovao Muzej narodnog oslobođenja, odnosno Muzej revolucije naroda Hrvatske kojim je upravljao Povijesni muzej Hrvatske. U jeku Domovinskog rata, 1993. godine, zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta iz HDLU-a, zgrada je vraćena na korištenje svojoj prvobitnoj svrsi, sjedištu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, njihovim društvenim i izložbenim aktivnostima, te je ponovno postala žarištem suvremene likovne umjetnosti.

O situaciji s početka 90-ih godina, deložiranju iz dotadašnjeg sjedišta na Starčevićevom trgu i nastojanju da se zgrada vrati svojoj izvornoj namjeni, razgovarat će osobe najzaslužnije za povrat Meštrovićeva paviljona u okrilje HDLU, Ante Rašić, Hamo Čavrk, Dalibor Jelavić, Ariana Kralj i Božo Biškupić.

Razgovor moderira Irena Kraševac.

-
Više informacija o obilježavanju 150 godina djelovanja Hrvatskog društva likovnih umjetnika pročitajte ovdje.

-
Kontakt: Irena Kraševac