Obavijesti
Predavanje

Otkrivanje Dalmacije

Dr. sc. Irena Kraševac održat će u četvrtak, 28. travnja u 19 sati predavanje „Otkrivanje Dalmacije. Utjecaj austrijskih slikara na formiranje hrvatskih pejzažista krajem 19. stoljeća“ u Galeriji Klovićevi dvori, kao dio programa uz izložbu „Menci Clement Crnčić (1865. –1930.) Retrospektiva“.

-
Hrvatski slikari u razdoblju rane moderne formirani su uglavnom u okrilju bečke i münchenske likovne akademije na kojima se pejzažno slikarstvo njegovalo kao zasebni žanr. Nakon sredine stoljeća, u potrazi za slikarskim motivima „čiste prirode“, umjetnici izlaze iz svojih atelijera i poduzimaju brojna putovanja na kojima otkrivaju raznolikost krajolika i mjena u priodi, pri čemu austrijski (poglavito bečki) slikari otkrivaju Dalmaciju kao odredište svojih studijskih putovanja. Na predavanju će biti riječ o (ne)posrednom utjecaju austrijskih slikara, Rudolfa von Alta, Emila Jakoba Schindlera i Huga Charlemonta na naše prve moderne pejzažiste, Matu Celestina Medovića i Mencija Clementa Crnčića.

-
Predavanje je ostvareno u sklopu uspostavnog projekta Hrvatske zaklade za znanost „Dalmacija – odredište europskog Grand Toura u 18. i 19. stoljeću“, koji se provodi u Institutu za povijest umjetnosti.

-
Vezanu objavu pročitajte ovdje.

-
Kontakt: Irena Kraševac