Novosti
Znanstveno-stručni skup

Viktor Kovačić i status modernosti

Znanstveno-stručni skup VK 74/24/24 VK 74/24/24 — Viktor Kovačić i status modernosti povodom 150. godišnjice rođenja i 100. godišnjice smrti Viktora Kovačića, održat će se od 21. do 23. listopada 2024. u prostorijama Udruženja hrvatskih arhitekata i Društva arhitekata Zagreba (Trg bana Josipa Jelačića 3/1, Zagreb).

Skup je organiziran (s početkom upravo na dan kada nas je Viktor Kovačić napustio pred 100 godina) u suradnji Udruženja hrvatskih arhitekata, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za povijest umjetnosti, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Skup će otvoriti ministrica kulture i medija RH, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, a pozdravne će govore održati predstavnici organizatora skupa: dr. sc. Katarina Horvat-Levaj (IPU), dr. sc. Siniša Justić (AF) te dr. sc. Mia Roth-Čerina (UHA).

Kovačićevo inauguriranje arhitektonskog modernizma na početku 20. stoljeća dovelo nas je do točke nužnosti preispitivanja pozicije modernosti danas. Upravo toj aktualnoj temi, i upravo u odnosu na njen temelj u djelu i misli Viktora Kovačića posvećuje se ovaj znanstveno-stručni skup. Sukladno svojim interesima, skup ima tri temeljna fokusa: prvi je pogled koji s današnjih pozicija i spoznajnih gledišta upućujemo natrag samom Kovačiću – u pogledu studija kontekstualnih određenja Kovačićeva stvaralaštva i umreženja u širu kulturnu i umjetničku scenu (Kovačić i modernistička kulturna scena) te novih istraživanja njegova opusa, djela, teorije, kontakata, misli i nasljeđa (Suvremenost o Kovačiću); drugi je onaj koji istražuje kontinuitet Kovačićevih ideja u kasnijoj modernističkoj produkciji (Modernističke prakse); a treći je pogled koji, s osloncem u Kovačiću, usmjerujemo prema današnjem trenutku i njegovim specifičnim izazovima, raspoloženjima i vidovima poimanja arhitektonske progresivnosti (Status modernosti).

Uz 25 znanstvenih i stručnih izlaganja podijeljenih u četiri sesije, na skupu će biti predstavljen program digitalizacije baštine Ministarstva kulture i medija te Kovačićev digitalizirani katalog s pratećom virtualnom izložbom.

Program i knjiga sažetaka nalaze se na poveznici.

-
Kontakt:
Irena Kraševac
Ana Šverko