Novosti
Skup

Ivan Meštrović, Hrvatska i svijet

Institut za povijest umjetnosti, Galerija Klovićevi dvori i Muzeji Ivana Meštrovića u sklopu retrospektivne izložbe, a povodom 140. obljetnice rođenja, organiziraju znanstveno-stručni skup kojem je cilj iznova i iz novih perspektiva sagledati životni put i cjelokupno djelovanje Ivana Meštrovića (Vrpolje, 1883. – South Bend, Ind., SAD, 1962.).

Djelo Ivana Meštrovića snažno je obilježilo hrvatsku umjetnost 20. stoljeća, a posebice kiparstvo. Stvarao je punih šest desetljeća ostavivši neizbrisiv trag svojim javnim spomenicima, arhitektonskim zahvatima, a gotovo da ne postoji važnija umjetnička zbirka u Hrvatskoj i svijetu koja ne posjeduje njegove radove. Meštrović je aktivno sudjelovao u kreiranju političkih zbivanja u prvoj polovici 20. stoljeća te je bio nezaobilazan akter društvene i političke scene. Hvaljen i osporavan, sagledavan u stvaralačkim fazama, ali i integralno, njegov je opus doživio mnogobrojne valorizacije i revalorizacije. Svako je vrijeme Meštrovićeve skulpture tumačilo na svoj način te isticalo vrijednosti i posebnosti. Polje njegova djelovanja i utjecaja vrlo je složeno i raznorodno te iziskuje interdisciplinarna istraživanja i različite perspektive. Cilj je skupa okupiti stručnjake iz različitih znanstvenih područja i struka, a posebice povjesničare umjetnosti, koji će se novim istraživanjima i spoznajama odmaknuti od ustaljenih sudova i ocjena koje su pratile Meštrovićev lik i djelo za njegova života, ali i poslije, u razdoblju stručne i znanstvene valorizacije njegova djelovanja.

U skladu s navedenim, dobrodošle su prijave koje će tematizirati različite aspekte Meštrovićeva stvaralaštva u nacionalnom i međunarodnom kontekstu, njegov životni put i njegovu važnost kao nezaobilaznog protagonista društvenog života. Posebno će se cijeniti i prilozi koji će kritički sagledavati dosadašnja tumačenja njegova djelovanja.

Službeni jezici skupa su hrvatski i engleski. Očekuju se izlaganja u trajanju do 15 minuta. Prijave se primaju do ponedjeljka, 22. siječnja 2024. u 12 sati, a prijavitelji će o prihvaćanju izlaganja biti obaviješteni do 2. veljače 2024. Sudjelovanje se prijavljuje slanjem sažetka izlaganja opsega do 150 riječi i kratke profesionalne biografije izlagača opsega do 70 riječi na adrese elektroničke pošte članova organizacijskog odbora Irene Kraševac (ikrasevac@ipu.hr) i Petra Preloga (pprelog@ipu.hr.).

Organizatori skupa nisu u mogućnosti sudionicima nadoknaditi putne troškove i trošak boravka u Zagrebu. Kotizacija za sudjelovanje na skupu se ne naplaćuje.

Organizatori planiraju objavu radova sa skupa u međunarodno recenziranom zborniku.

Organizatori:

Institut za povijest umjetnosti
Galerija Klovićevi dvori
Muzeji Ivana Meštrovića

Organizacijski odbor:

dr. sc. Irena Kraševac, Institut za povijest umjetnosti, Zagreb
izv. prof. dr. sc. Dalibor Prančević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu
dr. sc. Petar Prelog, Institut za povijest umjetnosti, Zagreb
Iva Sudec Andreis, Galerija Klovićevi dvori, Zagreb
dr. sc. Petra Vugrinec, Galerija Klovićevi dvori, Zagreb
dr. sc. Barbara Vujanović, Muzeji Ivana Meštrovića, Atelijer Meštrović, Zagreb

Tajnice skupa:
Ana Ćurić, Institut za povijest umjetnosti, Zagreb
Ana Fistanić, Galerija Klovićevi dvori, Zagreb

VAŽNI PODACI:

Rok za prijavu: 22. siječnja 2024. u 12 sati
Prijava slanjem sažetka i kratke biografije na:
ikrasevac@ipu.hr i pprelog@ipu.hr
Obavijest o prihvaćanju prijave: 2. veljače 2024.
Termin održavanja: 26. i 27. veljače 2024.
Mjesto održavanja: Galerija Klovićevi dvori, Zagreb

-
Kontakt: Petar Prelog, Irena Kraševac