Novosti
Predstavljanje zbornika

Ivan Rabuzin i simbolika prirode u umjetnosti 20. i 21.

Predstavljanje zbornika Ivan Rabuzin i simbolika prirode u umjetnosti 20. i 21. stoljeća održat će se u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti (Ulica sv. Ćirila i Metoda 3, Zagreb) u petak 27. listopada 2023. u 12:00 sati.

Prisutne će pozdraviti Nataša Jovičić, ravnateljica Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti i dr. sc. Petar Prelog, predsjednik Znanstvenog vijeća Instituta za povijest umjetnosti i jedan od urednika, dok će o knjizi govoriti recenzenti dr. sc. Sandra Križić Roban i dr. sc. Dalibor Prančević te urednice dr. sc. Svjetlana Sumpor i dr. sc. Ivana Mance Cipek.

POZIVNICA

-
Kao zajednički nakladnički projekt, Hrvatski muzej naivne umjetnosti i Institut za povijest umjetnosti objavili su zbornik radova s virtualnog simpozija Ivan Rabuzin i simbolika prirode u umjetnosti 20. i 21. stoljeća, održanog povodom 100. obljetnice umjetnikova rođenja.

Ivan Rabuzin (Ključ, kod Novog Marofa, 27. ožujka 1921. – Varaždin, 18. prosinca 2008.) jedan je od najvećih hrvatskih naivnih umjetnika. Međunarodno je poznat po slikama inspiriranim prirodom, odnosno pejzažem rodnog kraja, koje je transformirao u simboličke vizije kozmičke harmonije i božanskog reda. U specifičnoj stilizaciji i apstrahiranju oblika, odnosno svođenju sveukupne pojavnosti na geometrijske oblike, očituje se modernost njegova umjetničkog izraza te njegov opus pripada ne samo najboljim tekovinama naivne već i moderne umjetnosti.

Zbornik Ivan Rabuzin i simbolika prirode u umjetnosti 20. i 21. stoljeća sadrži trinaest tekstova petnaest autora: Ivane Mance Cipek, Ivane Bašičević Antić, Igora Loinjaka, Vinka Srhoja, Vesne Delić Gozze, Gorana Đurđevića i Suzane Marjanić, Petra Preloga, Snježane Pavičić, Mihaele Cik, Klare Macolić, Helene Kušenić, Svjetlane Sumpor te Vane Gović Marković i Ksenije Orelj. Tekstovi nude nova čitanja i interpretacije Rabuzinovih djela, tema, motiva, simbola i radnih procedura te istražuju umjetnikovu povezanost sa suvremenim kontekstom, drugim umjetnicima i povjesničarima umjetnosti.

Zbornik su uredili dr. sc. Svjetlana Sumpor, dr. sc. Ivana Mance Cipek i dr. sc. Petar Prelog, recenzije potpisuju dr. sc. Sandra Križić Roban i dr. sc. Dalibor Prančević, a grafički dizajn Mario Aničić. Zbornik je dvojezičan, s tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku (prijevod na engleski: Graham McMaster), te je opremljen ilustracijama u boji.

Više informacija o zborniku ovdje.

-
Kontakti:
Ivana Mance Cipek
Petar Prelog
Sandra Križić Roban