Obavijesti
Nagrada

Državna godišnja nagrada za znanost 2019.

Državna godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti za 2019. godinu u polju humanističkih znanosti dodijeljena je dr. sc. Ani Šverko za popularizaciju znanja o dalmatinskoj graditeljskoj baštini sa širokom domaćom i međunarodnom percepcijom.

-
Od svog zaposlenja u Centru Cvito Fisković, splitskoj podružnici Instituta za povijest umjetnosti, godine 2012., posvetila se formiranju organizacijskih okvira unutar kojih se kontinuirano održavaju javna predavanja i kolokviji, znanstvene i stručne konferencije, edukativni programi i radionice. Uz okupljanje domaće znanstvene zajednice, potaknula je brojne inozemne znanstvenike na upoznavanje hrvatske baštine i bavljenje temama iz nacionalne povijesti umjetnosti i arhitekture. Upravo je u 2019. godini kulminirao niz povezanih realizacija nastalih kao rezultat njezina višegodišnjeg rada.

Stoga je posebno nagrađena, kako stoji u obrazloženju, „za sudjelovanje u osmogodišnjem ciklusu predavanja na temu dalmatinske arhitektonsko-urbanističke baštine u Splitu. Voditeljica je i koordinatorica Tjedna znanstvenih i stručnih događanja Otkrivanje Dalmacije – Discovering Dalmatia koji je u 2019. okupio 24 međunarodna i domaća sudionika, a rezultirao je i zbornikom na engleskom jeziku. (…) Kao diplomirani arhitekt i ugledni konzervator svoja bogata iskustva primjenjivala je u povezivanju dviju struka, povijesti umjetnosti i arhitekture, edukativno djelujući i u masovnim medijima na informiranju i angažiranju ne samo znanstvenih i stručnih kulturnih krugova, nego i širih na polju poznavanja i poštovanja i štovanja baštine.“

Više informacija o nagradi i ostalim laureatima u ovoj godini potražite ovdje.

-
Kontakt: Ana Šverko