Obavijesti
Izložba

Marko Tadić „Imagine a Pattern“

Izložba Marka Tadića „Imagine a Pattern“ rezultat je javnog poziva na projektu „Radničko“ za privremenu umjetničku intervenciju u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb. Izložba je predstavljena javnosti u utorak 14. listopada i može se razgledati do 6. studenoga 2020. godine. Dio izložbe postavljen je i u prostorima Instituta za povijest umjetnosti (južni i zapadni podest na 3. katu).

-
Iz izjave umjetnika Marka Tadića:

„Već dugi niz godina bavim se naslijeđem modernizma u svojim radovima, i to ne samo arhitekture i dizajna nego i naslijeđem tog progresivnog perioda koji je bio isprepleten novim vizijama budućnosti koje nisu bile distopijske kao danas, nego utopijske i pozitivne.

Pogled u budućnost bio je radikalno drugačiji nego danas. Upravo to je tema mojih radova koje predlažem. U svom radu vrlo često bavim se arhivskim materijalima koji mi pomažu u ilustriranju ideja koje prenosim publici. Moja praksa ima svoje temelje u istraživanjima i konceptima utopijskih arhitekata i arhitektonskih kolektiva (Archigram) te konceptualnih umjetnika i pogotovo land art umjetnika (Richard Smithson, Gordon Matta Clark). Gotovo svi moji radovi mogu se percipirati kao vizualna istraživanja na temu utopijske arhitekture, urbanističkih koncepata i evolucije grada.

U ovom slučaju radi se o direktnim intervencijama na arhivske fotografije. Intervencije u raznim tehnikama, od photograttagea, crteža i kolaža do kolorističkih dodataka bojom ili trakom. Potom su iste te fotografije skenirane i isprintane u raznim formatima koji su zatim aplicirani u prostoru. Namjerna fragmentiranost radova u prostoru može se čitati kao određeni procijep u prostoru i vremenu gdje zavirujemo u potencijalnu budućnost ili prošlost.“

-
Autorica i voditeljica projekta „Radničko“ je Ana Mušćet, a članovi stručnog žirija Ivana Haničar Buljan, Božena Končić Badurina i Darko Šimičić. Više informacija o izložbi i projektu ovdje.

-
Kontakt: Ivana Haničar Buljan