Novosti
Produljenje roka za prijave

Otkrivanje Dalmacije VI – Gledati prazninu, čekati

>>> Produljenje roka za podnošenje prijava s 30. lipnja na 20. srpnja 2020. Obavijest o prihvaćanju prijave 7. kolovoza 2020. <<<

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković u Splitu poziva vas na sudjelovanje na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu koji se organizira u sklopu tjedna znanstvenih i stručnih događanja

OTKRIVANJE DALMACIJE VI

Gledati prazninu, čekati

Split, 3. – 5. prosinca 2020.

>>> POZIV <<<

Godinu 2020. u cijelom je svijetu, izvan svih očekivanja obilježila pandemija COVID-19. Fotografije praznih javnih prostora, mjesta povijesnih događaja, proslava, protesta, druženja, turističkih gužvi, od Milana, Pariza, Londona, Istanbula, Hong Konga… do Dubrovnika, Splita, izazivaju slatko-gorke osjećaje. S jedne strane, te su slike beskrajno lijepe. Podsjećaju na umjetničke knjige i povijesne fotomonografije gdje su se autori trudili stvoriti uvjete kako bi mogli prikazati ambijente bez ljudi. S druge, pak, strane, podsjećaju koliko je mjestu potrebna ljudska interakcija.

Uz ostalo, ovo će razdoblje biti obilježeno preispitivanjem individualnog i kolektivnog sjećanja, vremena koje je bilo, koje jest i onoga koje očekujemo, no za koje još uvijek ne znamo, kako će izgledati. Možda više nego ikada ranije, sadašnjost promatramo osvrćući se u prošlost u kojoj počiva zajednička budućnost. Linearnost vremena trenutno je svedena na „vremensku petlju“, unutar koje cirkuliraju nada, dosada, strah, sjećanje i brojni drugi aspekti ljudskih života. Sve njih potrebno je promotriti izvan ustaljenih metodoloških obrazaca, koristeći iskustva „ponovljenih izvedbi“ (ili barem njihovim zamišljanjem), ali i postavljanjem pitanja koja su, možda, čak važnija od odgovora.

Mogu li nas vizualizacije praznih prostora usredotočiti na čekanje, možemo li se izmaći prekomjernoj konzumaciji (koja ionako na negativan način utječe na produktivnost)? Potaknuti znanstvenim projektom Instituta za povijest umjetnosti Ekspozicija. Teme i aspekti hrvatske fotografije od 19. stoljeća do danas, koji financira Hrvatska zaklada za znanost, odlučili smo organizirati međunarodnu konferenciju pod naslovom „Gledati prazninu, čekati“. Iskustvo rada na projektu koji ujedinjuje rad stručnjaka u poljima povijesti umjetnosti, etnologije, medicine, arhitekture i drugima, ukazuje na važnost raznorodnih pogleda na temu konferencije.

Potaknuta aktualnom situacijom, ova interdisciplinarna konferencija bit će posvećena povijesti i teoriji reprezentacije praznog prostora kroz medije fotografije, filma i drugih umjetničkih praksi. Jednako tako, konferencija je otvorena temi praznine, izolacije i samoće iz perspektive drugih akademskih područja.

Nadamo se da će se ova konferencija održati po našem povratku u gradove, u postizolacijskom periodu, kada će iskustva naše odvojenosti od javnog prostora početi na različite načine doprinositi dugoročnom poboljšanju života u njemu, a koji će trebati senzibilitet, pažnju i strpljenje kako bi se nadvladale pandemijom izazvane distopijske slutnje.

Pozivamo stoga sve one koji žele istražiti povijest i teoriju reprezentacije praznog prostora te fenomen praznine, izolacije i samoće u interdisciplinarnom razgovoru, primarno kroz medij fotografije, da pošalju sažetak od 250 riječi i kratak životopis na e-adresu discoveringdalmatia@gmail.com.

Znanstveni odbor

Joško Belamarić (Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković Split)
Leonida Kovač (Sveučilište u Zagrebu, Akademija likovnih umjetnosti)
Sandra Križić Roban (Institut za povijest umjetnosti)
Katrina O’Loughlin (Brunel University London)
Sigrid Lien (University of Bergen)
Ana Šverko (Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković Split)
Liz Wells (University of Plymouth, Faculty of Arts and Humanities)

Organizacijski odbor

Joško Belamarić (Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković Split)
Ana Ćurić (Institut za povijest umjetnosti)
Leonida Kovač (Sveučilište u Zagrebu, Akademija likovnih umjetnosti)
Sandra Križić Roban (Institut za povijest umjetnosti)
Tihana Rubić (Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet)
Irena Šimić (Institut za povijest umjetnosti)
Ana Šverko (Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković Split)

Prijava

Sažeci radova (250 riječi) uz kratak životopis na engleskom jeziku šalju se u pdf formatu na adresu discoveringdalmatia@gmail.com. Rok za prijavu je 30. lipnja 2020.

Važni datumi

  • Prijava do 30. lipnja 2020.
  • Obavijest o prihvaćanju prijave 15. srpnja 2020.
  • Početak konferencije 3. prosinca 2020.

Važne informacije

U svjetlu trenutnih nesigurnosti, planiramo omogućiti sudjelovanje na konferenciji uživo u Splitu jednako kao i putem internetskih platformi kako bismo olakšali međunarodno sudjelovanje.
Domaćin će organizirati prijam 2. prosinca navečer i završnu svečanost 5. prosinca uz kavu i osvježenja u stankama za sudionike konferencije.
Za sudjelovanje na konferenciji nije predviđena kotizacija.
Organizatori ne pokrivaju putne troškove i troškove smještaja.
Organizatori mogu ponuditi pomoć pri organiziranju smještaja u povijesnoj jezgri po povoljnim cijenama.
Službeni jezik konferencije je engleski.
Duljina je izlaganja 20 minuta.
Izlaganja će biti podijeljena u tematske sesije, a svaka će sesija biti zaključena raspravom.
Planirana je objava radova s konferencije u recenziranom zborniku.