Novosti
Aktualno

Za obnovu Zagreba

U teškoj situaciji nakon potresa 22. ožujka 2020., u kojem je stradala graditeljska i kulturna baština grada Zagreba i Zagrebačke županije, Institut za povijest umjetnosti stavlja mjerodavnim konzervatorskim službama Ministarstva kulture Republike Hrvatske na raspolaganje znanstvene i stručne potencijale u registriranju i dokumentiranju šteta te u procesu obnove javnih, stambenih i sakralnih građevina i njihove opreme, kao i muzejskih ustanova i njihovih zbirki. Znanstvenici i stručnjaci Instituta za povijest umjetnosti, povjesničari umjetnosti, arhitekti i fotograf, već i ranije višestruko angažirani na istraživanju kulturne baštine Zagreba, imaju bogato iskustvo u dokumentiranju povijesnih građevina (arhitektonsko i fotografsko snimanje) te u izradama konzervatorskih studija i arhitektonskih projekata obnove, primjenjivanih i u sličnim teškim situacijama u prošlosti (obnova Dubrovnika nakon potresa 1979., obnova baštine stradale u Domovinskom ratu).

Za dokumentiranje građe Institut posjeduje potrebne instrumente i opremu, a pojedini djelatnici imaju Dopuštenja za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, koje izdaje Ministarstvo kulture RH. Uz to, u planoteci i fototeci Instituta pohranjena je raznovrsna građa o graditeljskoj i kulturnoj baštini Zagreba i okolice.

Vjerujemo da ćemo našim znanjem i dokumentacijom moći pridonijeti što bržoj i što kvalitetnijoj obnovi u potresu oštećenih arhitektonskih spomenika i umjetnina.

Osnovne informacije o korisnim izvorima o Zagrebu kojima Institut raspolaže potražite ovdje.

-
Kontakti:
dr. sc. Katarina Horvat-Levaj, ravnateljica
Ivana Haničar Buljan, d.i.a., pomoćnica ravnateljice