Novosti
Radionica

Drveni oltar u kapeli sv. Roka u Svetvinčentu

Dr. sc. Vlasta Zajec sudjelovat će na osmoj radionici projekta „Zaboravljena baština – drveni oltari u Istri“, koja će se održati 19. srpnja u 10 sati u Općinskoj vijećnici u Svetvinčentu, pod naslovom „Drveni oltar sv. Roka u kapeli sv. Roka u Svetvinčentu“.

Program radionice dostupan je na poveznici.

Više informacija o projektu potražite ovdje.

-
Izvještaj

„Drveni oltar sv. Roka u kapeli sv. Roka u Svetvinčentu“ naslov je osme radionice projekta „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri“ održane u prostoru vijećnice općine Svetvinčenat, u suradnji s kojom je radionica i ostvarena.

Drveni polikromirani oltar sv. Roka u svetištu istoimene kapele u Svetvinčetu karakterističan je i kvalitetan predstavnik svoje vrste, zastupljene na području Istre brojnim primjerima. Može ga se datirati u dvadesete godine 17. stoljeća, a u oblicima kipa sv. Roka smještena u njegovoj niši zamjećuju se zanimljive poveznice s istovremenim primjerima drvene skulpture na području Veneta. U razdoblju od 2017. do 2018. godine djelatnici Restauratorskog odjela Vodnjan-Juršići obavili su radove primarne zaštite na oltaru.

Načelnik općine Svetvinčenat Dalibor Macan održao je uvodni govor nakon kojeg su uslijedila izlaganja povjesničarke umjetnosti Vlaste Zajec (Drveni oltar sv. Roka u kapeli sv. Roka u Svetvinčentu) i konzervatora-restauratora Silva Šarića (Konzervatorsko-restauratorski radovi na oltaru sv. Roka u Svetvinčentu).

Vlasta Zajec predstavila je projekt i njegove primarne ciljeve u očuvanju i zaštiti drvene pokretne baštine. U fokusu njezinog izlaganja bio je kip sv. Roka s istoimenim oltarom, kojeg je smjestila u korpus istarske drvene altaristike 17. stoljeća uz komparativne primjere. Uputila je i na oblikovne karakteristike kipa sveca s oltara čiji se srodni oblici pronalaze na venetskom području, te predložila atribuciju manje poznatom venetskom majstoru. Naglasila je vrijednost skulpture koja se može ubrojiti među vrsnija kiparska ostvarenja ranog 17. stoljeća u Istri.

Konzervator-restaurator Silvo Šarić svojim izlaganjem uveo je prisutne u praktični pristup drvenoj skulpturi na slučaju oltara sv. Roka. Objasnio je kako su poduzeti konzervatorski zaštitni zahvati kipa prilikom kojih je na sloju izvorne boje i pozlate utvrđen niz kasnijih preslika. Nakon izvedenih konzervatorsko-restauratorskih radova oltar je konsolidiran i vraćen na izvornu poziciju, a svi su povijesni slojevi polikromacije sačuvani.

U drugom dijelu radionice, sudionici su mogli promatrati i isprobati povijesne tehnike pozlate i restauratorskih postupaka na polikromiranim drvenim oltarima uz stručna objašnjenja Laure Stipić Miočić i Lucije Roce.

Radionica je zaokružena obilaskom župne crkve Navještenja i kapele sv. Roka, pred čijim su se istoimenim oltarom povele zanimljive rasprave o načinima buduće prezentacije kojom bi se naglasio njegov značaj.

-
Kontakt: Vlasta Zajec