Novosti
Ciklus javnih predavanja

Meštrovićev znak u Zagrebu – 80 godina paviljona

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković i Umjetnička akademija u Splitu pozivaju Vas na seriju predavanja „Meštrovićev znak u Zagrebu – arhitektura: 80 godina Meštrovićeva paviljona“ u prostorijama Centra (Kružićeva 7, Split), u ponedjeljak 29. travnja 2019. u 13 sati.

Povod predavanjima je predstavljanje knjige pod istim naslovom, objavljene u studenom prošle godine, koja je realizirana u sklopu izložbe posvećene Meštrovićevom paviljonu. Izložba „Meštrovićev znak u Zagrebu – arhitektura: 80 godina Meštrovićeva paviljona“, postavljena u Atelijeru Meštrović u Zagrebu od studenoga 2018. do ožujka 2019. godine, nastala je kao slijed istraživanja ispremreženosti Meštrovićeve materijalne i nematerijalne ostavštine sa Zagrebom više kustosice Atelijera Meštrović Barbare Vujanović.

Dom hrvatskih likovnih umjetnika, odnosno Meštrovićev paviljon, kuća je koju svi znaju, a relativno malo znaju o njoj. Posebno je kompleksan i markantan „Meštrovićev znak“, koji je od svog otvorenja 1938. godine do danas, nekoliko puta promijenio funkciju, ali i izgled, kao odraz turbulentnih političkih i društvenih promjena. Bogata i često kontroverzna povijest građevine predočena je i analizirana na izložbi i u popratnoj knjizi, na kojima su uz autoricu surađivali teoretičarka i povjesničarka arhitekture dr. sc. Vendula Hnídková, multimedijski umjetnik Ivan Marušić Klif, muzeolog i fotograf Filip Beusan te dizajner Damir Gamulin. Ta nam inspirativna knjiga, uz doprinos novom i potpunijem čitanju Meštrovićeva djela, otvara niz aktualnih tema u vezi spomenika u prostornom i vremenskom kontekstu Meštrovićevog paviljona, ali i spomenika općenito.

Barbari Vujanović, kustosici izložbe i urednici knjige, pridružit će se dizajner knjige i dijela izložbe Damir Gamulin, povjesničar umjetnosti posvećen Meštrovićevu životu i radu dr. sc. Dalibor Prančević, docent na splitskom Filozofskom fakultetu, i recenzentica knjige dr. sc. Ana Šverko, viša znanstvena suradnica u IPU-Centru Cvito Fisković.

Cilj je ukazati na važnost stručnih i znanstvenih istraživanja za razumijevanje spomenika, ali i važnost njihove javne prezentacije, što bi bila poželjna praksa koja prethodi svakom konzervatorskom zahvatu u javnom prostoru. Pritom je bitno znati kako kvalitetno pretvoriti stručno ili znanstveno istraživanje u izložbu, knjigu, odnosno svaki oblik prezentacije široj javnosti.

Dalibor Prančević će dati kraći osvrt na ulogu i značenju Ivana Meštrovića u hrvatskoj povijesti umjetnosti. U tom će se kontekstu osvrnuti na pojavu Meštrovićeva djela u javnom prostoru i umjetnikovu volju za njegovim preoblikovanjem i obilježavanjem modernim oblikovnim nervom i značenjem. Barbara Vujanović će zatim prikazati sadržaj knjige i izložbe u kontekstu vlastitog istraživanja Meštrovića u javnom prostoru Zagreba, i recentnih mijena paviljona. Damir Gamulin će objasniti pretvaranje sadržaja istraživanja u knjigu kao kontekstualizaciju teme za sebe, dok će Ana Šverko govoriti o klasičnom, ali i svakom drugom spomeniku i njegovu prostornom kontekstu kao nedjeljivoj cjelini.

Više o predavanju ovdje.

-

Legenda uz sliku:
Dom likovnih umjetnosti u gradnji, 1937./1938. (Hrvatski državni arhiv, Zagreb, Zbirka fotografija Slovena Mosettiga)

-

Kontakt: Ana Šverko