Novosti
Predstavljanje zbornika

Obnova crkve sv. Vlaha u Dubrovniku

U petak, 12. travnja 2019. godine s početkom u 12 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, održat će se predstavljanje zbornika „Obnova crkve sv. Vlaha u Dubrovniku“.

Nakon uvodnih riječi akademika Velimira Neidhardta, mons. Mate Uzinića, prof. dr. sc. Željka Tanjića i g. Tomislava Petrineca, o knjizi će govoriti akademik Radoslav Tomić, prof. dr. sc. Zlatko Karač, dr. sc. Ivana Jemo i dr. sc. Katarina Horvat Levaj.

-

„Malo se koji grad može pohvaliti, poput Dubrovnika, da je obnovio gotovo sve svoje važne arhitektonske spomenike – crkve, javne građevine, zidine. Uspješnost navedenoga tim je veća što su poticaj obnoviteljskim zahvatima dale dvije izuzetno tragične okolnosti – potres 1979. i rat 1991.–1992. godine. No unatoč tome, od ranih osamdesetih godina 20. stoljeća, pa sve do naših dana, zahvaljujući predanom radu nadležnih dubrovačkih institucija, za sve obnavljane spomenike izvršene su temeljite pripreme i istraživanja, na njihovoj sanaciji angažirani su najbolji stručnjaci iz Dubrovnika, Zagreba, Hrvatske uopće, pa ako je trebalo i iz inozemstva. Međutim, potreba visoke protupotresne zaštite, želje naručitelja, nove namjene teško spojive s izvornim obilježjima povijesnih građevina, ponegdje su na žalost uzele svoj danak.

No, jedan je izuzetan arhitektonski spomenik s cijelom svojom opremom obnovljen besprijekorno. Riječ je dakako o Zbornoj crkvi sv. Vlaha, omiljenoj crkvi dubrovačkoga nebeskog zaštitnika, sagrađenoj 1706.–1715. godine na najljepšem mjestu u gradu. Iako je obnova trajala pune dvadeset i tri godine (1993.–2016.), i premda su se na tom kompleksnom zadatku izmijenile brojne institucije i gotovo nebrojivi stručnjaci različitih profila, svi se slažu da na njoj nema sjene.“ (Iz predgovora urednice Katarine Horvat Levaj)

-

Izdavači: Hrvatsko katoličko sveučilište, Dubrovačka biskupija, ArTresor naklada

Urednici: Katarina Horvat Levaj, Ivanka Jemo, Emilio Marin

Zbornik radova sa stručnog skupa održanog na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu 25. travnja 2016. godine posvećen je uspomeni Egona Lokošeka.

Pozivnicu možete preuzeti ovdje.

-

Kontakt: Katarina Horvat Levaj