Novosti
Predavanje

Novi arheološki nalazi u Dioklecijanovoj palači

Hrvatski restauratorski zavod i Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković u Splitu pozivaju Vas na predavanje dr. sc. Vinke Marinković „Novi arheološki nalazi u propugnakulu zapadnih vrata Dioklecijanove palače u Splitu“.

U Europskoj godini kulturne baštine Hrvatski restauratorski zavod predstavlja dugogodišnji projekt istraživanja i konzervacije-restauracije arhitektonskog sklopa Zapadnih vrata Dioklecijanove palače u Splitu. Naglasak predavanja se stavlja na arheološke ulomke pronađene zazidane u niši na sjevernom unutrašnjem zidu propugnakula. Pronađene ulomke moguće je sadržajno i kontekstualno povezati s nišom, na temelju čega se daje prijedlog pretpostavljenog izvornog izgleda niše i skulpturalne dekoracije koja ju je krasila. Navedeni nalaz, odnosno nova sadržajna interpretacija skulpturalne dekoracije niše može biti korak naprijed u definiranju funkcije propugnakula zapadnih vrata Dioklecijanove palače u srednjem i novom vijeku.

Predavanje će se održati u četvrtak, 20. prosinca 2018. godine s početkom u 18 sati u prostorijama Centra Cvito Fisković (Kružićeva 7).

Više informacija pročitajte ovdje.

-
Kontakt: Ana Šverko