Novosti
Znanstveno-stručni skup

Otkrivanje Dalmacije IV

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković organizira četvrto po redu međunarodno znanstveno-stručno okupljanje pod naslovom Otkrivanje Dalmacije, koje će se održati od 21. do 24. studenog 2018. godine u Splitu. Otkrivanje Dalmacije IV organizira se kao nastavak interdisciplinarnog projekta Instituta za povijest umjetnosti „Dalmatia – a destination of the European Grand Tour in the 18th and the 19th century“, koji je trajao od 2014. – 2017. pod okriljem Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ).

Uz već tradicionalna izlaganja posvećena integraciji znanja o povijesnom urbanom pejzažu Dalmacije, kroz putopisne bilješke umjetnika i znanstvenika koji su je posjećivali na svojim studijskim putovanjima, konferencija se ove godine otvara još jednom tematskom krugu. „Pojmovnik klasične arhitekture“, kao novi HRZZ projekt Instituta, potaknuo nas je da ove godine dio izlaganja posvetimo istraživanju pojmova vezanih uz arhitektonske povijesne oblike u Dalmaciji.

U sklopu ovogodišnjeg programa bit će predstavljene i dvije opsežne vrtne studije za dva hrvatska lokaliteta od iznimne važnosti. Jedna je posvećena vrtovima benediktinskoga samostana i Maksimilijanovu ljetnikovcu na otoku Lokrumu pred Dubrovnikom, koji spadaju pod dio gradske cjeline Dubrovnika koja se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Druga studija je pak iznjedrila izuzetan projekt obnove klasicističkog vrta obitelji Garagnin-Fanfogna na kopnenoj strani Trogira, tik uz povijesne zidine ovog romaničko-gotičkog gradića također zaštićenog kao UNESCO-va svjetska baština.

-
Znanstveni odbor

Joško Belamarić (Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković u Splitu)

Katrina O’Loughlin (ARC Centre of Excellence for the History of Emotions UWA)

Ana Šverko (Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković u Splitu)

Colin Thom (The Bartlett School of Architecture, London)

Elke Katharina Wittich (Fresenius University of Applied Sciences, AMD Hamburg).

Organizacijski odbor

Joško Belamarić (Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković u Splitu)

Ana Ćurić (Institut za povijest umjetnosti)

Nela Gubić (Institut za povijest umjetnosti)

Ana Šverko (Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković u Splitu)

Elke Katharina Wittich (Fresenius University of Applied Sciences, AMD Hamburg)

-
Više informacija o programu pročitajte u knjižici sažetaka.