Novosti
Predstavljanje monografije

150 godina HDLU. Umjetnost i institucija

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Institut za povijest umjetnosti pozivaju Vas na predstavljanje monografije

150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Umjetnost i institucija

urednice dr. sc. Irene Kraševac u subotu, 17. studenog 2018. godine s početkom u 12:00 sati u Muzeju Mimara. O knjizi će govoriti ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka, ravnatelj IPU Milan Pelc, predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak, recenzenti Tonko Maroević i Frano Dulibić te urednica Irena Kraševac.

-

»Povodom 150. obljetnice postojanja i djelovanja Hrvatskog društva likovnih umjetnika s razlogom je priređena iscrpna i sustavno izvedena monografija. Ta je knjiga složena iz metodično zaokruženih tekstova, od kojih svaki obuhvaća pojedino razdoblje ili aspekt rada Društva, koje je tokom stoljeća i pol aktivnosti u više navrata mijenjalo ime i /ili ambijente, prostore, okružja svojih kompetencija, a dakako da su i politički uvjeti (da ne govorimo o ratovima) znatno utjecali na mogućnosti plodnog funkcioniranja. Monografija je rezultat ozbiljnog istraživanja čitave grupe afirmiranih povjesničara (povjesničarki) umjetnosti, koji su svi prionuli arhivima i bibliografskoj (hemerotečnoj) građi kako bi našli čvrsta uporišta za svoje tvrdnje i spoznaje.«
(iz recenzije akademika Tonka Maroevića)

»Knjiga je utemeljena na znanstvenim istraživanjima i koncipirana tako da može popularizirati vrijednosti hrvatske likovne baštine. Osim što monografija o povijesti HDLU-a donosi spoznaje o formiranju i različitim transformacijama nacionalnog kulturnog identiteta, ona istodobno predstavlja i svojevrsnu bazu za promišljanje o sadašnjem statusu umjetnika u društvu kao i o budućnosti umjetničkog stvaralaštva u Hrvatskoj.«
(iz recenzije prof. dr. sc. Frane Dulibića)

-
Više informacija o knjizi potražite ovdje.
Tijekom promocije knjigu će biti moguće kupiti po promotivnoj cijeni.

-
Objavljivanje monografije ostvareno je zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i sredstvima Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Program obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika odvija se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.