Obavijesti
Radionica

Drveni oltari u crkvama u Draguću

U okviru partnerskog projekta Instituta za povijest umjetnosti i Hrvatskog restauratorskog zavoda „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri“, koji se provodi od 2016. godine, održat će se peta radionica u čijem su fokusu drveni oltari crkve Blažene Djevice Marije od Krunice (Gospe od Ružara) i župne crkve sv. Križa u Draguću. Radionica će se održati 20. srpnja 2018. godine s početkom u 10.00 sati u Kući fresaka u Draguću.

Program radionice dostupan je na poveznici.

Više informacija o projektu potražite ovdje.

-
Izvještaj

Peta radionica projekta „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri“ održana je u Kući fresaka u Draguću uz potporu Kuće fresaka i Pomorskog i povijesnog muzeja Istre / Museo Storico e Navale dell'Istria. Radionica je bila posvećena drvenim oltarima u Draguću s fokusom na oltare iz crkve Gospe od Ružara (Blažene Djevice Marije od Krunice). Naime, u crkvi Gospe od Ružara i župnoj crkvi sv. Križa nalazi se sedam drvenih oltara koji se mogu datirati u 17. i 18. stoljeće. Danas se u crkvi Gospe od Ružara nalaze i oltari koji su nekad sačinjavali opremu dragućkih kapela sv. Roka, sv. Elizeja i sv. Silvestra. Razne intervencije nastale tijekom vremena narušile su izvorni izgled tih oltara stoga je potrebna stručna konzervatorsko-restauratorska obnova, koja bi donijela i nova saznanja o tom vrijednom dijelu dragućke baštine.

Radionicu su otvorili Emil Daus, načelnik općine Cerovlje i Sunčica Mustač, voditeljica Kuće fresaka u Draguću nakon čega su uslijedila izlaganja Vlaste Zajec („Drveni oltari u Draguću“) i Laure Stipić Miočić („Restauratorski pristup polikromiranoj skulpturi – primjer kipova u crkvi Gospe od Ružara u Draguću“). U drugom su dijelu radionice sudionici mogli vidjeti i isprobati povijesne tehnike pozlate i restauratorskih postupaka na polikromiranim drvenim oltarima pod vodstvom Laure Stipić Miočić, Kristine Bin Latal i Silva Šarića. Radionica je zaključena zajedničkim obilaskom crkve Gospe od Ružara. Posjećenost je bila dobra, a svi su sudionici ispunili i evaluacijske upitnike kojima su radionicu izvrsno ocijenili.

-
Objave u medijima

Peta radionica projekta: „Zaboravljena baština – drveni oltari Istre“ (Regional express – nezavisni istarski portal, 18. srpnja 2018.)

-
Kontakt: Vlasta Zajec