Novosti
Predstavljanje knjige i predavanje

Dirk van den Huevel. Jaap Bakema i otvoreno društvo

Institut za povijest umjetnosti i Oris Kuća arhitekture pozivaju vas na predstavljanje knjige

Dirk van den Huevel. Jaap Bakema and the Open Society

Predstavljanje knjige i predavanje autora Dirk van den Huevela održat će se u ponedjeljak, 18. lipnja 2018. godine s početkom u 19 sati u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3). Uvodnu riječ iznijet će dr. sc. Tamara Bjažić Klarin.

-

Na 14. Bijenalu u Veneciji 2014. godine Nizozemska je u nacionalnom paviljonu predstavila arhitekta Jaapa Bakemu (1914. – 1981.) i njegovu viziju arhitekture za demokratsko, slobodno društvo jednakih mogućnosti. Izložba kustosa Dirk van den Heuvela bila je istovremeno ishodište druge dionice projekta – prve monografije o Bakemi naslova Jaap Bakema and the Open Society objavljene u ožujku ove godine.

Zagovarajući različitost kao ishodište prostornog planiranja Bakema je zauzeo mjesto opozicije unutar Međunarodnog kongresa moderne arhitekture (CIAM). Već 1947. godine, Bakema je predstavio novu, mladu generaciju nizozemskih arhitekata na prvom poslijeratnom kongresu CIAM-a održanom u Bridgwateru. Na posljednjem okupljanju CIAM-a u Otterlou Bakema je predstavio ideju otvorenoga društva članova CIAM-a i Team-a 10. Ova tema bit će u fokusu Bakeminih razgovora tijekom čitavog njegovog života, poglavito u njegovim međunarodnim kontaktima s kolegama u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu. Bakemin projekt otvorenog društva implicirao je društvene promjene, kritiku i dijalog. Temeljio se na opsežnim pothvatima socijalne države realiziranim u suradnji nadležnih tijela vlasti, građana i industrije. Istovremeno, Bakema je vidio suvremenu Nizozemsku kao otvoreno društvo par excellence. Njegov novi projekt integriranja arhitekture i prostornog planiranja izgubio je svoj zamah početkom 1970-ih uslijed novog vala radikalne demokratizacije i ekonomskih promjena koji su zahvatili nizozemsko društvo.

Predavanje o Bakemi Dirka van den Heuvela bit će prilika za osvrt na Bakemine brojne kontakte s bivšom Jugoslavijom i Hrvatskom. Jedan od njih je i onaj s Radovanom Nikšićem, arhitektom Radničkog sveučilišta u Zagrebu. Nikšić surađuje u uredu Van den Broeka i Bakeme 1956., a 1959. prisustvovao je i okupljanju u Otterlou. Bakema je bio uključen i u natječaj Ujedinjenih naroda za rekonstrukciju Skopja 1965., ključnog trenutka za međunarodnu razmjenu arhitekata u razdoblju Hladnoga rata. Na jednom od svojih putovanja u Skopje, Bakema je održao i dva predavanja na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

-

Dirk van den Heuvel docent je na Tehničkom sveučilištu Delft i voditelj Istraživačkog centra Jaap Bakema na Instittut Het Nieuwe u Rotterdamu. Važnije publikacije uključuju: Jaap Bakema and the Open Society, Architecture and the Welfare State, Team 10. In Search of a Utopia of the Present 1953-1981 i Alison and Peter Smithson: From the House of the Future to a House of Today. Urednik je serije DASH. Delft Architectural Studies on Housing, i digitalnog časopisa posvećenog teoriji arhitekture – Footprint. Radio je kao urednik nizozemskog arhitektonskog časopisa Oase. Van den Heuvel dobitnik je Stipendije Richard Rogers Sveučilišta Hardvard za 2017. godinu. Kustos je nizozemskog nacionalnog paviljona za 14. Međunarodnu izložbu arhitekture, Venecijanski bijenale, Fundamentals, 2014. godina.

-
Kontakt: Tamara Bjažić Klarin