Novosti
Predstavljanje knjige

Kritike, studije i zapisi Radoslava Putara

Institut za povijest umjetnosti, Institut za suvremenu umjetnost i Oris – kuća arhitekture pozivaju vas na promociju knjige

Radoslav Putar: Kritike, studije i zapisi 1961.–1987. (svezak I i II)

Predstavljanje knjige će se održati u Oris – kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3, Zagreb) u srijedu 28. veljače 2018. godine, s početkom u 18:00 sati.

O koncepciji knjige i djelovanju Radoslava Putara govorit će dr. sc. Ljiljana Kolešnik i Dejan Kršić, urednici knjige, Janka Vukmir, voditeljica Instituta za suvremenu umjetnost, dr. sc. Petar Prelog, recenzent knjige, Marko Golub, likovni kritičar i voditelj galerije HDD-a te Matko Meštrović.

-
Knjiga „Radoslav Putar: Kritike, studije i zapisi 1961.–1987.“ donosi izbor Putarovih likovnih kritika, studija i stručnih napisa (I. svezak) te eseja i kritika s područja dizajna (II. svezak) u razdoblju između 1961. i 1987. godine, odnosno u razdoblju u kojem Putara – osim u ulozi likovnog kritičara i kritičara „materijalne proizvodnje“ – susrećemo i u ulozi agilnog suradnika međunarodnog umjetničkog pokreta Novih tendencija, kustosa i ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt, kustosa i ravnatelja Galerije suvremene umjetnosti, ali i kao pedagoga – predavača na tečajevima likovnog obrazovanja radnika pri Radničkom sveučilištu „Moša Pijade“, nastavnika na prvom poslijeratnom Poslijediplomskom studiju dizajna u nas te strastvenog sudionika javnih debata o pitanjima kulture i kulturnih politika. Sve te, različite i čvrsto isprepletene Putareve aktivnosti vezane uz predan, cjeloživotni rad na podizanju razine vizualne kulture vlastite sredine, rezultirale su metodološki koherentnim spisateljskim opusom iz kojeg, u ovome izdanju, izranja uvjerljiva i kompleksna slika Hrvatske likovne i kulturne scene 1960-ih i 1970-ih godina. Ovim izborom tekstova ujedno je dovršena i obrada Putarove cjelokupne intelektualne ostavštine pohranjena u Institutu za povijest umjetnosti te – zajedno s njegovim ranije objavljenim kritičkih napisima iz 1950-ih godina – stavljena na uvid najširoj javnosti.

-
Više informacija o knjigama potražite ovdje.

-
Izdavanje ove knjige podržali su: Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Kontakt Art Collection of Erste Group and ERSTE Collection te Hrvatska zaklada za znanost (projekt 6270 ARTNET).

-
Tijekom promocije knjige će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.

-
Kontakt: Ljiljana Kolešnik