Obavijesti
Izlaganje na radionici

Bogorodica Zaštitnica u Gračišću

Dr. sc. Vlasta Zajec sudjeluje izlaganjem „Drveni oltari i skulptura u župi Gračišće“ na trećoj radionici projekta „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri“, koje će se održati 30. rujna 2017. godine u Gračišću.

Više informacija o radionici potražite ovdje.

-
Izvještaj

Partner u realizaciji treće radionice bio je Muzej grada Pazina. Radionica je bila posvećena drvenom polikromiranom i pozlaćenom oltaru Bogorodice Zaštitnice koji se danas nalazi u crkvi sv. Eufemije u Gračišću. Oltar je cjelovito obnovljen u Restauratorskom odjelu Vodnjan-Juršići Hrvatskog restauratorskog zavoda u razdoblju od 1997. do 1999. godine. Tijekom restauriranja na predeli oltara je otkrivena brojka 1633 što je zasad najranija datacija sačuvana na drvenom oltaru 17. stoljeća u Istri. Posebnu vrijednost oltara predstavljaju pojedinosti ikonografskog sadržaja koje upućuju na njegov mogući nastanak u samom Gračišću.

Nakon pozdravnih riječi načelnika općine Gračišće Ivana Mijandrušića, župnika Maksimilijana Ferlina i kustosa Muzeja grada Pazina Denisa Visintina, Vlasta Zajec održala je predavanje s prezentacijom pod naslovom „Drveni oltari i skulptura u župi Gračišće“. Potanje se osvrnula na pojedinosti ikonografskog sadržaja oltara Bogorodice Zaštitnice, njegovu kakvoću i važno mjesto koje zauzima unutar korpusa drvenih oltara na području Istre. U drugom dijelu izlaganja prikazala je još neke vrijedne i zanimljive primjere drvene skulpture 17. stoljeća u Gračišću, kao i drvenih oltara s područja gračaške župe, istaknuvši da je većina te građe u lošem stanju te da joj je neophodna primjerena stručna konzervatorska i restauratorska intervencija. Laura Stipić Miočić govorila je o obavljenim konzervatorsko-restauratorskim radovima na oltaru, ukazavši na razlike između današnjeg pristupa restauriranju u odnosu na onaj prije dvadesetak godina, u vrijeme kada je oltar bio obnovljen.

U drugom su dijelu Laura Stipić Miočić, Kristina Bin Latal i Silvo Šarić održali radionicu za sudionike u kojoj su prikazali povijesne tehnike pozlate i restauratorskih postupaka na polikromiranim drvenim oltarima pri čemu su sudionici radionice imali priliku i sami iskušati pojedine tehnike čišćenja i nanošenja pozlate. Radionica je zaključena zajedničkim obilaskom crkve sv. Eufemije u kojoj se, osim oltara Bogorodice Zaštitnice, nalazi još nekoliko zanimljivih drvenih skulptura iz 17. stoljeća te kapele sv. Antuna u kojoj se čuva drveni kip Bogorodice s Djetetom na prijestolju te se okvirno datira u isto stoljeće.

-
Kontakt: dr. sc. Vlasta Zajec