Obavijesti
Izlaganje na radionici

Gospa Karmelska u Vodnjanu

Dr. sc. Vlasta Zajec sudjeluje izlaganjem na drugoj radionici projekta „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri“ 9. rujna 2017. u Vodnjanu.

Više informacija o radionici potražite ovdje.

-
Izvještaj

Druga radionica projekta Zaboravljena baština ostvarena je uz potporu Grada Vodnjana i Pučkog otvorenog učilišta u Vodnjanu. U središtu pozornosti bio je oltar Krunidbe Bogorodičine u vodnjanskoj crkvi Gospe Karmelske na kojem su 2017. godine započeti konzervatorsko-restauratorski radovi. Osim što pripada malobrojnoj skupini istarskih drvenih oltara 17. stoljeća izravno datiranih natpisom, oltar je unutar tog korpusa važan i kao rijedak primjer oltara s gotovo u cijelosti sačuvanom izvornom polikromacijom i pozlatom. Uz potanku umjetničko-povijesnu i konzervatorsko-restauratorsku analizu njegovih obilježja i značaja, predstavljena su i druga vrijedna i zanimljiva djela slikarske i kiparske baštine vodnjanske crkve Gospe od Karmela.

Izlaganja s prezentacijama održale su: Višnja Bralić, „Slikarska baština crkve Gospe Karmelske u Vodnjanu“, Vlasta Zajec, „Drveni oltari i skulptura u crkvi Gospe Karmelske u Vodnjanu“ i Laura Stipić Miočić, „Konzervatorsko-restauratorska istraživanja na oltaru crkve Gospe Karmelske u Vodnjanu“. Laura Stipić Miočić i Kristina Bin Latal održale su radionicu za sudionike na kojoj su prikazale pojedine restauratorske tehnike na drvenim polikromiranim oltarima te povijesne tehnike pozlate što je pobudilo poseban interes sudionika koji su u evaluacijskim upitnicima vrlo pohvalno ocijenili radionicu te izrazili želju za nastavkom sličnih programa, nudeći i vlastite prijedloge budućih tema. Radionica je zaključena zajedničkim obilaskom crkve Gospe Karmelske gdje se u opuštenijoj atmosferi nastavio razgovor stručnjaka i sudionika radionice o stanju crkve i umjetnina koje se u njoj nalaze.

-
Objave u medijima

Il restauro dell'altare dell'Incoronazione di Maria (La voce del popolo, 7. rujna 2017.)

Drvenom oltaru iz 1651. godine biti će vraćen izvorni sjaj (Glas Istre, 10. rujna 2017.)

Il patrimonio sacro in funzione turistica (La voce del popolo, 11. rujna 2017.)

-
Kontakt: dr. sc. Vlasta Zajec