Novosti
HRZZ projekti

Završno predstavljanje projekta Grand Tour Dalmatia

U četvrtak, 29. lipnja, u 18 sati, u prostorijama splitske podružnice Instituta za povijest umjetnosti – Centru Cvito Fisković, održat će se završna prezentacija rezultata trogodišnjeg uspostavnog istraživačkog projekta Instituta pod nazivom „Grand Tour Dalmatia“. Sudjelovanje u projektu bilo je prekrasno putovanje koje držimo tek započetim. Hrvatska zaklada za znanost postavila je za cilj uspostavnih istraživačkih projekata upravo uspostavu istraživačke grupe koja bi se bavila međunarodno relevantnom problematikom, a kao jedan od ključnih rezultata projekta izdavanje međunarodno prepoznatljive publikacije.

Članovi istraživačke grupe ovom će prilikom predstaviti tako knjigu „Robert Adam and Diocletian's Palace in Split“, koja je proizašla iz međunarodnog skupa održanog u okviru ovog projekta. Knjiga je u cijelosti na engleskom jeziku, a izdana je u suizdavaštvu Instituta za povijest umjetnosti i Školske knjige. Sadrži petnaest znanstvenih eseja ilustriranih s više od dvije stotine, dijelom nikada ranije objavljenih, ilustracija iz svjetskih muzeja, od Sir John Soane’s Museum u Londonu do Ermitaža u Sankt-Peterburgu. Također će biti predstavljen i zbornik studentskih radionica održanih tijekom projekta, koje su okupile preko stotinu sudionika i tako temu projekta približile mladim budućim znanstvenicima. Konačno, bit će predstavljena kronogeografska digitalna baza podataka posvećena grand-turizmu u Dalmaciji, koja je kreirana u sklopu projekta i predstavlja polazište za daljnja kompleksnija istraživanja ove teme.

Širenje baze u prostoru i vremenu, daljnji znanstveni radovi koje članovi istraživačke grupe pripremaju na ovu temu, publikacija zbornika drugog međunarodnog skupa održanog u okviru projekta te planiranje nove konferencije na temu Grand Toura u hrvatskom priobalju kroz putopis britanskog arhitekta T. G. Jacksona već ove jeseni pokazuju da je istraživačka grupa, baš kao i tema projekta, uspostavljena, i da se ovaj projekt plodno nastavlja.

-
Kontakt: dr. sc. Ana Šverko