Novosti
Tribina

Scenariji razvoja digitalne humanistike

Nakon uspješnih promocija održanih u Rijeci, Splitu i Zadru, zadovoljstvo nam je pozvati vas na zagrebačku promociju 99. broja časopisa Život umjetnosti posvećenog temi digitalne povijesti umjetnosti te tribinu pod nazivom „Scenariji razvoja digitalne humanistike“, koja će se održati u petak, 9. lipnja 2017., u 19:00 sati u Klubu MaMa (Preradovićeva 18, Zagreb).

-
Povod organizaciji tribine je recentno izdanje časopisa Život umjetnosti 99-2016. koji je tematski posvećen digitalnoj povijesti umjetnosti, nastao je kao rezultat dvogodišnjeg znanstvenog istraživanja u okviru interdisciplinarnog istraživačkog projekta ARTNET – Moderne i suvremene umjetničke mreže, umjetničke grupe i udruženja, koji se provodi u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu uz podršku Hrvatske zaklade za znanost.
Tribina je namijenjena otvaranju šire rasprave o metodološkoj konfiguraciji digitalne humanistike te problematici njenog odnosa prema tradicionalnim istraživačkim praksama humanističkih znanosti s jedne strane, a s druge strane njene izloženosti negativnim tržišnim utjecajima digitalnih tehnologija koje se za polje vežu.
Polazeći od dosadašnjih istraživanja u polju računalne lingvistike te iskustava primjene metoda digitalne humanistike unutar povijesno umjetničke discipline, tribina će naglasak staviti na evaluaciju posljedica višedesetljetnog razvoja ovog polja u zemljama poput SAD-a i Italije, kao i na potencijalne scenarije njegova razvoja u lokalnom kontekstu. Periferna ekonomska i kulturna pozicija iz koje tribina progovara predstavlja svojevrsnu prednost omogućavajući da se od samoga početka kritički pristupi evaluaciji digitalne humanistike, odnosno, da se aktivira kritički aparat post-kolonijalnih, feminističkih, materijalno-historijskih i drugih teorijskih temelja.

-
Sudionici tribine su:
dr. sc. Ljiljana Kolešnik, znanstvena savjetnica i voditeljica projekta ARTNET, Institut za povijest umjetnosti
dr. sc. Daniela Katunar, znanstvena suradnica, Odsjek za lingvistiku, Filozofski fakultet u Zagrebu
dr. sc. Tihana Puc, samostalna istraživačica
Nikola Bojić, doktorand na projektu ARTNET, Institut za povijest umjetnosti
Sanja Horvatinčić, asistentica i izvršna urednica Života umjetnosti, Institut za povijest umjetnosti

-
Više informacija i online izdanje časopisa potražite na stranici: zivotumjetnosti.ipu.hr.