Novosti
Predavanje

Biografije spomenika – slučaj Jasenovac

Pozivamo vas na javno predavanje „Biografije spomenika – slučaj Jasenovac“ povjesničarke dr. sc. Heike Karge, koje će se održati u velikoj dvorani Goethe Instituta u Zagrebu (Ul. Grada Vukovara 64) u petak, 3. lipnja 2016. godine, s početkom u 12.00 sati.

Događaj je organiziran u sklopu programa Fokus na baštinu, kojim se tijekom 2016. godine obilježava 55. godišnjica Instituta za povijest umjetnosti, a podržano od strane Goethe Instituta Hrvatska. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku.

-
Biografije spomenika – slučaj Jasenovac

Predavanje prati fomiranje mjesta sjećanja (lieu de mémoire) na lokaciji jasenovačkog logora. Proces započinje ranih 1950-ih godina, u desetljeću koje prethodi konačnom podizanju Bogdanovićevog „Kamenog cvijeta“. Kao što će kroz predavanje biti pokazano, Jasenovac je bio problematično mjesto sjećanja i to ne samo zbog svog otklona od službeno propagiranih narativa o bratstvu i jedinstvu i socijalističkoj revoluciji. Naime, tabuizirani broj žrtava koji se vezao uz ovo mjesto bio je uzrokom odgađanja, ali i podloga kreacije umjetničkih i arhitektonskih rješenja za spomenik tijekom 1950-ih i 1960-ih godina – kako onih nerealiziranih, tako i konačnog, izvedenog rješenja. Predavanje će predstaviti različite aktere koji su bili uključeni u nastanak ovog mjesta sjećanja: osim središnjih i lokalnih ogranaka Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata, riječ je i o akterima poput umjetnika, udruženja bivših zarobljenika ili službe za zaštitu spomenika.
Sagledavajući formiranje Jasenovca kao mjesta sjećanja kao proces koji se odvijao na različitim razinama jugoslavenskog društva, od lokalnog do centralnog, bit će pokazano kako su memorijalne prakse – unatoč jednostranoj „kontroli značenja“ od strane političke elite u Komunističkoj partiji – omogućavale brojne i vrlo različite oblike društvene razmjene, komunikacije i pregovaranja. Ovakvim pristupom kulturi kolektivnog ratnog pamćenja u Jugoslaviji naglasak je stavljen na mogućnosti djelovanja i kreativnost pojedinih aktera koji se nisu nužno nalazili u opoziciji, već su često bili sastavni dio političke elite ili su pak nalazili izvan njezine kontrole.

-
Heike Karge je docentica na Katedri za povijest jugoistočne i istočne Europe Sveučilišta u Regensburgu. Doktorat je obranila je 2006. godine pri European University Institute u Firenci s temom društvenih praksi i kulture pamćenja Drugog svjetskoga rata u socijalističkog Jugoslaviji (doktorat je 2014. godine objavljen u srpskom prijevodu pod nazivom „Sećanje u kamenu – okamjeno sećanje?“, Beograd: Biblioteka XX Vek). Njezini glavni istraživački interesi leže u polju kulturne i društvene povijesti 20. stoljeća u istočnoj i jugoistočnoj Europi. Trenutno radi na svojoj drugoj knjizi posvećenoj povijesti psihičkih oboljenja boraca uzrokovanih ratovima u jugoslavenskim društvima od Prvog svjetskog rata na dalje.

-
Vezana obavijest: Fokus na baštinu


-
Kontatk: Sanja Horvatinčić