Novosti
Predavanje

Istraživanja na dvorcu Khuen-Bellasy u Nuštru

Pozivamo vas na predavanja dr. sc. Ratka Vučetića i Ivane Haničar Buljan u utorak 31. 5. 2016. u 18 sati u Društvu arhitekata Zagreba (Trg bana Josipa Jelačića 3/1).

Predavanje je dio XI. ciklusa Sekcije za arhitektonsko naslijeđe Društva arhitekta Zagreba pod nazivom „Istraživanja i prijedlozi za obnovu dvoraca u Slavoniji i Baranji“, koji se realizira u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti, a dio je programa „Fokus na baštinu“ kojim se tijekom 2016. godine obilježava 55. godišnjica osnutka Instituta.

Predavanja Sekcije za arhitektonsko naslijeđe DAZ-a uvrštena su u sustav Stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekta i boduju se s 3 boda.

-
Istraživanja na dvorcu Khuen-Bellasy u Nuštru
Ivana Haničar Bulja, dia i dr. sc. Ratko Vučetić

Kompleks dvorca Khuen-Bellasy u Nuštru organiziran je duž ulice, prometnice koja povezuje Vinkovce i Vukovar, uz sjeverni rub prostrane parcele. Prema dosadašnjim istraživanjima dvorac je sagrađen u razdoblju između 1726. i 1737. godine. Ovom razdoblju pripada zapadno krilo i nasuprotno postavljena kapela posvećena Uznesenju sv. Križa. Cjelina dvorca dovršena je izgradnjom južnog krila u 19. stoljeću. Posljednju prepoznatljivu povijesnu fazu možemo pripisati djelovanju Istvana Möllera, mađarskog arhitekta i konzervatora, koji je projektant i obližnjeg „Malog dvorca“ izgrađenog početkom 20. stoljeća. Dvorac Khuen-Bellasy u Nuštru zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske u vlasništvu općine Nuštar.
Na predavanju će biti opisana istraživanja na starijem kompleksu dvorcu koje je Institut za povijest umjetnosti provodio tijekom 2010. godine. Uz osvrt na prethodna istraživanja prikazat će se rezultati novijih arhitektonskih, povijesno-umjetničkih, restauratorskih i građevinskih istraživanja koja su nam otvorila pitanja građevinskih faza, valorizacije i prijedloga daljnjih istraživanja te smjernica za obnovu.

-
Vezani link: https://www.ipu.hr/article/hr/305/nustar-dvorac-khuen-belassy

-
Kontakt: Ivana Haničar Buljan, Ratko Vučetić