Obavijesti
Predavanje

Kamen istočnoga Jadrana – tradicija i perspektive

Dr. sc. Joško Belamarić održat će u četvrtak 19. svibnja 2016. predavanje „Kamen istočnoga Jadrana – tradicija i perspektive“ u dvorani Splitski akvarel Hotela Park u Splitu, s početkom u 19 sati. Predavanje je dio programa javnih razgovora, tribina i rasporava u organizaciji Rotary Club Split.

-

Na kamenu se nekoć ljubilo i jelo, rađalo i umiralo, kamen je bio i alat i oružje i nakit. Domaći kamen, u stotinama varijanti građevnih oblika tijekom višemilenijske povijesti, ali i u zadnjih stotinjak godina, obilježio je svaku sliku našeg prostora.

Tisućljetna tradicija kamenarstva i upotrebe kamena u oblikovanju našeg kulturnog krajobraza, gradogradnje i arhitekture smatra se gotovo samorazumljivom. Tek je nedavno, međutim, napisana knjiga koja pod istim lukom pokušava obuhvatiti čitavu jednu antropologiju kamena na hrvatskoj obali. Riječ je knjizi našeg predavača prof. Joška Belamarića „Kamen istočnoga Jadrana“ u kojoj se donosi sintezni prikaz čitavog niza tema o materijalu koji je tijekom milenija pa sve do nedavno imao egzistencijalni značaj za taj prostor. U svom predavanju autor će nam pokušati objasniti što bismo kao ponosni baštinici danas morali činiti da se te tradicije očuvaju.

Naše je društvo danas gotovo ravnodušno pred nekim od najvrjednijih dijelova hrvatskog kulturno-povijesnog krajobraza, cijelog obilježenog kamenom. Povijesni kamenolomi na bezbroj mjesta hrvatske obale oblikovali su specifični tip krajolika (Englezi ga nazivaju quarry–scape), koji uglavnom nije čak ni evidentiran. Niti jedan od napuštenih kamenoloma nije rehabilitiran da bi to zasluživalo pažnju, a novi, koji se na stotinama mjesta otvaraju, uglavnom bezobzirno kiretiraju pejsaž.

Novi korak u kreativnom posezanju za autentičnim vrijednostima naše baštine može se dogoditi samo uz edukaciju svih onih koji su dionici oblikovanja tog prostora, ali i uz senzibiliziranje javnosti za odnos prema tim pitanjima.

(iz najave predavanja)

-
Konatkt: Joško Belamarić