Novosti
Predavanje

Istraživanja o dvorcu Eugena Savojskog u Bilju

Pozivamo vas na predavanje prof. Zlatka Uzelca „Arhitektonska istraživanja na Dvorcu Eugena Savojskog u Bilju“ u utorak 26. 4. 2016. u 18 sati u Društvu arhitekata Zagreba (Trg bana Josipa Jelačića 3/1).

Predavanje je dio XI ciklusa predavanja Sekcije za arhitektonsko naslijeđe Društva arhitekta Zagreba pod nazivom „Istraživanja i prijedlozi za obnovu dvoraca u Slavoniji i Baranji“, koji se realizira u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti, a dio je programa Fokus na baštinu kojim se tijekom 2016. godine obilježava 55. godišnjica osnutka Instituta.

Predavanja Sekcije za arhitektonsko naslijeđe DAZ-a uvrštena su u sustav Stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekta i boduju se s 3 boda.

-Dvorac u Bilju, treća po redu građevina koju je princ Eugen Savojski gradio na nekom od svojih posjeda, neopravdano je zanemareno djelo u opusu prinčevog arhitekta Johanna Lukasa von Hildebrandta. Građen u novom središtu najvećeg prinčevog zemljoposjeda, pomaknutom bliže utvrđenom Osijeku zbog tadašnje velike Mađarske pobune, tipološki je posve jedinstven. Njegova arhitektura ukazuje da je bio prvenstveno koncipiran unaprijed za ono za što je nekoliko godina nakon izgradnje doista princu i poslužio (kada je dvije godine za redom u dvorcu i boravio) – za utvrđeni stožer velikog carskog vojskovođe i stratega u njegovom konačnom obračunu s Osmanskim carstvom u ratu 1716.–1717. Danas degradirana i zapuštena arhitektura biljskog dvorca traži hitnu obnovu, a njena vrlo funkcionalna arhitektura pruža i brojne mogućnosti za razne pogodne javne sadržaje.

-
Vezani linkovi:
http://www.d-a-z.hr/hr/vijesti/arhitektonska-istrazivanja-na-dvorcu-eugena-savojskog-u-bilju,4390.html
https://www.ipu.hr/article/hr/322/fokus-na-bastinu

-
Kontakt: Zlatko Uzelac