Obavijesti
Predavanje

Bečki historicizam u riječkom kazalištu

Na poziv Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci dr. sc. Irena Kraševac održat će u petak, 18. ožujka 2016. u 12.30 u predvorju Hrvatskog narodnog kazališta „Ivan pl. Zajc“ u Rijeci predavanje „Bečki historicizam u riječkom kazalištu. Alegorijske slike Gustava Klimta u kontekstu njegova opusa“.

Na predavanju će biti riječ o slikama u Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivan pl. Zajc“ u Rijeci, koje su krajem 19. stoljeća naručene i dopremljene iz Beča. Slike su djela tada mladih slikara Franza Matscha, te Ernsta i Gustava Klimta, koji su se afirmirali upravo kao dekorateri kazališta projektiranih u bečkom arhitektonskom atelijeru Fellner i Helmer.

Središnja tema biti će posvećena djelu Gustava Klimta (1862.–1918.), jednom od predvodnika bečke secesije, čije je djelo danas čvrsto utkano u austrijski kulturni identitet. Alegorijske slike u riječkom kazalištu Klimtova su jedina djela u Hrvatskoj, a prethodila su njegovom znamenitom osliku bečkog Burgtheatera. Nakon predavanja slijedi razgledavanje kazališnih oslika u gledalištu.

Autoričini članci posvećeni riječkim kazalištnim slikama Franza Matscha i Gustava Klimta objavljeni su u Radovima Instituta za povijest umjetnosti (36/2012. i 37/2013.) i u austrijskom stručno-znanstvenom časopisu Mitteilungen der Gesellschaft für vergleichende Kunstforschung (2015.).

-
Kontakt: Irena Kraševac