Mala biblioteka

Knjiga o umjetnosti = Il libro dell'arte

Milan Pelc (ur.)


Autor
Cennino Cennini

Urednik
Milan Pelc

Recenzenti
Igor Fisković, Radoslav Tomić

Bilješke uz tekst
Katarina Hraste i Jurica Matijević

Predgovor
Katarina Hraste

Glosarij
Jurica Matijević

Stručna suradnja
Zoraida Demori Staničić, Denis Vokić

Prevoditelji
Katarina Hraste i Jurica Matijević

Izdavač
Institut za povijest umjetnosti, Zagreb, 2007.

Nakladnička serija i broj
Mala biblioteka Instituta za povijest umjetnosti, knjiga 12 (Teorija umjetnosti)

Materijalni opis
321 str.; 18 cm

ISBN: 978-953-6106-68-4

-
Knjiga o umjetnosti obuhvaća i opisuje slikarsku tehnologiju korištenu u toskanskim radionicama 14. stoljeća. Cennini se obraća imaginarnom učeniku osobnim i didaktičnim tonom, zagovarajući promatranje prirode i plastično oblikovanje likova po uzoru na Giotta. Prema nekim mišljenjima, radi se o svojevrsnom normativnom kodeksu nastalom po narudžbi padovanskoga slikarskoga ceha, koji po koncepciji pripada svijetu kasnog srednjeg vijeka istodobno najavljujući novo, renesansno doba povijesti slikarstva.

Pretpostavlja se da je Cenninijev traktat nastao u Padovi oko 1390., jer iz toga je vremena sačuvano nekoliko arhivskih podataka o slikarevu boravku u tom gradu. Podaci o njemu vrlo su oskudni. Nakon školovanja u Firenci i vjerojatnog djelovanja u rodnom kraju, Cennini je po svoj prilici između 1390. i 1406. boravio u Padovi na dvoru Carrara, da bi se poslije možda opet vratio u Toskanu, u svoje rodno mjesto Colle di Val d'Elsa između Siene i Firence. Umro je, kako se pretpostavlja, prije 1427. godine.

Ova jedinstvena riznica znanja o starim slikarskim tehnologijama osobito je zanimljiva znanstvenicima, povjesničarima umjetnosti, konzervatorima i restauratorima, a glosarij izabranih pojmova s prijevodom na hrvatski i kratkim objašnjenjima dodatno pridonosi važnosti i primjenjivosti Cenninijevog teksta. Spomenimo da je autor unio u terminologiju umjetnosti pojam disegno, ključan u obrazovanju i usavršavanju umjetnika, kako u materijalnom tako i u duhovnom smislu.

Sadržaj

7–15
Napomena prevoditelja

16–28
Naslovi poglavlja

29–191
Cennino Cennini
Knjiga o umjetnosti

193–296
Cennino Cennini
Il libro dell' arte

297–310
Glosarij važnijih pojmova

311–319
Milan Pelc
Dvostruka narav Cenninijeva traktata

320–321
Literatura

-
Objavljivanje knjige potpomogli su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu grada Zagreba.

-
Rasprodano.