Obavijesti
Javno izlaganje

Pogled unazad

U sklopu HRZZ projekta Ekspozicija – Teme i aspekti hrvatske fotografije od 19. stoljeća do danas, koji se od 2019. godine provodi uz financijsku podršku Hrvatske zaklade za znanost, dr. sc. Ana Šverko je fokusirala svoja ranija istraživanja bilježenja prostora u različitim medijima na predstavljanje prostora fotografijom. U izlaganju, koje će se održati 24. siječnja u 18:00 sati u prostorijama podružnice Instituta za povijest umjetnosti – Centra Cvito Fisković u Splitu (Kružićeva 7), sumirat će svoj rad u istraživačkom timu predstavljanjem dviju većih publikacija koje je pripremala tijekom projekta. Jedan je zbornik eseja razvijenih na temelju izlaganja na znanstvenom skupu organiziranom 2020. u Splitu u okviru programa Otkrivanje Dalmacije VI, koji su koncipirale Sandra Križić Roban i Ana Šverko. Zbornik su uredile na poziv izdavačke kuće Leuven University Press, a objavljen je u listopadu 2023. pod naslovom Watching, Waiting. The Photographic Representation of Empty Places. U priređivanju i korekturi rukopisa im se pridružio asistent Tomislav Bosnić.

Više informacija o zborniku saznajte ovdje i kroz razgovor s urednicama knjige ovdje.

Druga je publikacija rezultat sveobuhvatne obrade splitskog opusa fotografa Nenada Gattina, u suradnji s Irenom Šimić, stručnom suradnicom – dokumentaristicom, fotografom Paolom Mofardinom i suradnikom Filipom Kartelo, s posebnim osvrtom na metodologiju rada Nenada Gattina koja uključuje i istraživanje bilježenja prostora drugim medijima. Ovaj dio Gattinovog fotoarhiva, koji se čuva na Institutu za povijest umjetnosti, tijekom projekta je obrađen, sistematiziran i digitaliziran, a njegova primarna zaštita predstavljena je javnosti putem predavanja organiziranih u sklopu projekta Ekspozicija. Time je ostvaren temelj za finalizaciju rukopisa knjige koji će biti objavljen kao opsežno tiskano izdanje, ali i za izgradnju suvremenog digitalnog arhiva umjetnika, odnosno digitalnog sustava otvorenog javnosti, što je jedan od ključnih dugoročnih projekata Instituta.

U predstavljanju će biti primarno riječi o znanstvenom progresu tijekom istraživačkog i produkcijskog procesa realizacije ovih dviju veoma različitih publikacija te brojnim suradnjama koje su proizašle iz projekta Ekspozicija, ponajprije unutar samog istraživačkog tima, čime se ukazuje na intenzivnu profesionalnu sinergiju i razmjenu kao ključnu dobrobit istraživačkih projekata.

-
Kontakt: Ana Šverko