Novosti
Predstavljanje knjige

Hipermapiranje Dioklecijanove palače

Udruženje hrvatskih arhitekata i Institut za povijest umjetnosti pozivaju Vas na predstavljanje knjige Contributions to the Hypermapping of Diocletian’s Palace: Layered Space and Conceptions of Place (Institut za povijest umjetnosti, 2023.), koje će se održati u petak, 15. prosinca 2023., s početkom u 17:30 sati u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata (Trg bana Josipa Jelačića 3/I, Zagreb).

Knjiga sadrži četiri eseja autora Damira Gamulina, Leslie Lok, Ane Šverko i Sase Zivkovica koji Dioklecijanovu palaču u Splitu vraćaju u fokus teorije i disciplina kreativnog planiranja.

Svojom transformacijskom prirodom, pri kojoj fragmenti ili pak cijeli objekti prelaze iz jednoga prostornog i/ili kronološkog konteksta u drugi, nadopunjujući se i dobivajući nova značenja i vrijednosti, Dioklecijanova palača u Splitu bila je iznimno privlačna modernom, a posebice postmodernom mentalitetu. Posljednjih je desetljeća Palača postala ikona globalnog turizma opterećena problemima koje taj status nosi, što ju je postupno izmaknulo iz fokusa teoretičara i disciplina kreativnog planiranja. Eseji okupljeni u ovoj knjizi istražuju Palaču iz komparativne perspektive koja rezonira s njezinom evolucijom dinamičnog mjesta. Nadovezujući se na dosadašnja istraživanja, autori raspravljaju o Palači kroz prizmu teorijskog pristupa grada kolaža, tepih-gradnje te temporalnih i nematerijalnih aspekata mjesta i projektiranja. Uzimajući u obzir utjecaj materijalnih transformacija na nematerijalni okoliš i obratno, Dioklecijanova palača služi kao vrijedan istraživački model za suvremene arhitekte, dizajnere, konzervatore i sociologe u teoriji i praksi.

Predstavljanje će pozdravnim riječima otvoriti ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti Katarina Horvat-Levaj, a knjigu će predstaviti dvoje recenzenata, Karin Šerman i Ivan Rupnik te dvoje autora, Ana Šverko i Damir Gamulin.

Više informacija o knjizi ovdje.

Knjiga će se na predstavljanju moći kupiti po promotivnoj cijeni.

-
Kontakt: Ana Šverko