Novosti
Međunarodni znanstveni skup

Otkrivanje Dalmacije IX

OTKRIVANJE DALMACIJE IX

S međunarodnim znanstvenim skupom

Ženski pogled na umjetničku baštinu Dalmacije u putopisnim narativima od 18. do 20. stoljeća

Split, 19.–22. listopada 2023.

PROGRAM I KNJIŽICA SAŽETAKA (pdf)

Znanstveni skup u sklopu godišnjeg programa Otkrivanje Dalmacije IX, potaknut je pitanjem: „Kako kroz knjige, dokumente (pisma, rukopise, dnevnike, crteže, fotografije) i umjetnička djela od 18. do 20. stoljeća istražiti specifično ženski pogled na umjetničku baštinu Dalmacije?“

Istraživanje ženskih putopisnih narativa po ovoj regiji geografski smještenoj na granici Istoka i Zapada, gdje su se kroz povijest intenzivno dodirivali kršćanski i islamski kulturni pojasevi koji su ostajali zabilježeni u bogatom umjetničkom naslijeđu, ulazi tako po prvi put u fokus interdisciplinarnih istraživanja.

Putopisu se prilazi kao žanru za prenošenje informacija o drugim kulturama, testirajući ga pritom kao žanr ženske emancipacije te istražujući prirodu i opseg ženske stručnosti. Usredotočujući se na putovanja u Dalmaciju (ali ne isključivo na njih) ovim se skupom želi doprinijeti istraživanju i razumijevanju specifičnosti ženskog pogleda na umjetničku baštinu Dalmacije, kao i puta kojim su se žene etablirale kao cijenjene autorice, počevši od 18. stoljeća, kada su njihova prava bila ozbiljno osporavana, kroz okupljene studije slučaja.

U sklopu ovogodišnjeg programa će se održati i javno predavanje japanske suvremene umjetnice Saeri Kiritani, koja od nedavno živi u Splitu, pod naslovom Celebration of Multiculturalism, te predstavljanje knjige Contributions to the Hypermapping of Diocletian’s Palace. Layered Space and Conceptions of Place (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb, 2023.), koja sadrži eseje Damira Gamulina, Leslie Lok, Ane Šverko i Sase Zivkovica, a uredile su je Anči Leburić, Leslie Lok i Ana Šverko. Radi se o studiji koja Dioklecijanovu palaču u Splitu vraća u fokus teorije i disciplina kreativnog planiranja.

Također, u program će biti uključen i posjet izložbi Napoleonova cesta u Dalmaciji – doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19. stoljeća, koja je postavljena u Palači Milesi (Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU), a čiji su autori viši arhivist Denis Martinović i arhivistica Karolina Ražov iz Državnog arhiva u Zadru.

Sretni smo da su nam se u organizaciji programa pridružili ugledni splitski muzeji: Etnografski muzej, Galerija umjetnina i Galerija Meštrović, koji su nam otvorili vrata svojih prekrasnih prostora i postava i koji na ovaj način, baš kao i svojom redovitom djelatnosti, kontinuirano pridonose „otkrivanju Dalmacije“.

Znanstveni odbor
Joško Belamarić
Mateo Bratanić
Katrina O’Loughlin
Cvijeta Pavlović
Marko Špikić
Ana Šverko
Elke Katharina Wittich

Organizacijski odbor
Joško Belamarić
Tomislav Bosnić
Ana Ćurić
Ana Šverko

-
Kontakt: Ana Šverko