Obavijesti
Okrugli stol

Očuvanje i revitalizacija industrijske baštine Zagreba

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust organizira okrugli stol „Očuvanje i revitalizacija industrijske baštine zagreba. Primjer dobre razvojne prakse ili mogući requiem za Prvu hrvatsku tvornicu ulja?“ koji će se održati u utorak 14. lipnja 2022. godine s početkom u 18:30 sati u Orisu – Kući arhitekture (Ulica Kralja Držislava 3).

U radu okruglog stola sudjeluju:

  • mr. sc. Goran Arčabić, muzejski savjetnik Muzeja grada Zagreba
  • dr. sc. Dragan Damjanović, Filozofski fakultet Zagreb
  • Miran Gajšek, voditelj Odjela za uređenje prostora Grada Ljubljane
  • mr. sc. Lana Križaj, pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode
  • Azra Suljić, d.i.a, ASK atelier d.o.o.
  • Davor Trupković, d.i.a, glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija RH

Moderatorica: dr. sc. Ivana Mance Cipek, viša znanstvena suradnica, Institut za povijest umjetnosti

-
Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust organizira i provodi projekt „Paralelni tragovi, Tvornica iz povijesti – ulaganje u kulturne promjene”, kojim se žele adresirati problemi vezani uz zagrebačku industrijsku baštinu, ali i istaknuti njezine vrijednosti i mogućnosti. Napušteni industrijski prostori i sjećanja na njihove funkcije u životu grada suvremena su materijalna i nematerijalna baština. Jedno od takvih napuštenih industrijskih kulturnih dobara u Zagrebu jest i zgrada strojarnice i kotlovnice Prve hrvatske tvornice ulja, koja nije samo industrijska baština, već je i nematerijalna baština koja se sastoji od povijesti, mjesta, ljudi, tradicije, sjećanja i osobnih priča koje su pridonijele stvaranju grada Zagreba iz vremena početka 20. stoljeća.

Grad Zagreb je 2017. godine od tvrtke Tehnika otkupio zgradu kotlovnice i strojarnice Prve hrvatske tvornice ulja za potrebe budućeg Centra tolerancije. Od tada do danas se ništa nije dogodilo i ništa se i dalje ne događa, a što bi ideju revitalizacije toga industrijski napuštenog prostora poguralo naprijed. Ali zato zgrada koja je zaštićeno kulturno dobro, značajan podsjetnik industrijalizacije Zagreba i vrijedan spomenik industrijske baštine Zagreba – propada.

Kako bi usmjerio pažnju mjerodavnih institucija i cijele javnosti na nužnost očuvanja kulturnog dobra i revitalizaciju te vrijedne industrijske baštine Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust stoga u sklopu spomenutog projekta postavlja hologramsku instalaciju na otvorenome, ispred spomenute zgrade, kao i navedeni okrugli stol koji će se održati 14. lipnja 2022. godine u Oris – Kući arhitekture.

-
Kontakt: Ivana Mance Cipek