Obavijesti
Premijera filma

Suvremenici: Ivan Čižmek

U četvrtak 24. veljače 2022. na Trećem programu HRT-a u 21:00 sat premijerno će biti prikazan dokumentarni film „Suvremenici: Ivan Čižmek“.

Arhitekt i urbanist Ivan Čižmek jedan je od protagonista kulturne scene druge polovice 20. stoljeća, blizak članovima Gorgone i sudionik Novih tendencija. Sukreator je najjužnijih zagrebačkih naselja Sloboština i Dugave, čiji je stanovnik do danas.

Šezdesetih godina usavršava se u prestižnom pariškom arhitektonskom birou Candilis-Josić-Woods, a po povratku u Zagreb član je skupina nezavisnih mladih arhitekata X i Z. Od 1970. radi u Urbanističkom institutu Hrvatske, u kojem planira stambena i turistička naselja, trgovačke centre, a kao stručnjak UN-a sudjeluje u postpotresnoj obnovi Crne Gore.

U samoironičnom i nostalgičnom tonu Čižmek govori o svojim iskustvima i realizacijama, ali i o aktualnim projektima – kući i gradu Gorgone te ozoniranju grada.

U pripremi filma, istraživanju i opremanju osobne arhivske zbirke dijapozitiva Ivana Čižmeka surađivala je Irena Šimić.

Scenaristice i redateljice su Tamara Bjažić Klarin i Ana Marija Habjan, montažer Bogdan Tankosić, snimatelj Mario Britvić, a producentica Sunčana Hrvatin Kunić.

Više informacija ovdje.

-
Kontakti:
Tamara Bjažić Klarin
Irena Šimić