Obavijesti
Nakladništvo

Gamulinovi „Stari majstori“ i „Arhitektura u regiji“

Uoči znanstvenog skupa Za Grgu Gamulina, koji se održava povodom stotinu i desete obljetnice rođenja Grge Gamulina (1910.–1997.), u Institutu za povijest umjetnosti pripremljena su elektronska faksmilna izdanja triju knjiga objavljenih 1960-ih godina u nakladničkoj seriji Društva historičara umjetnosti Hrvatske.

Riječ je o knjizi Arhitektura u regiji (1967.) te seriji rasprava o slikarskim djelima srednjega vijeka, renesanse i baroka objedinjenih u dvjema knjigama Stari majstori u Jugoslaviji I (1961.) i Stari majstori u Jugoslaviji II (1964.).

Od trenutka objave i protokom vremena ti naslovi predstavljali su nezaobilazan temelj za daljnja povijesnoumjetnička istraživanja starije slikarske baštine te suvremene kritičke misli o arhitekturi i urbanizmu pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća.

Priređene za digitalno izdanje u strojno čitljivom formatu, knjige su dostupne u otvorenom pristupu putem sustava digitalnog institucijskog repozitorija Instituta za povijest umjetnosti https://podest.ipu.hr/.

#60godina #60IPU