Obavijesti
Mediji

Jedno djelo: Elektronski računski centar

Serijal „Jedno djelo“ od ponedjeljka 4. listopada 2021. godine ponovno je na 3. programu HRT-a. Novu sezonu otvara epizoda o paviljonu Elektronskog računskog centra u Zagrebu, koju kao scenaristica supotpisuje dr. sc. Tamara Bjažić Klarin. Epizoda će biti emitirana s početkom u 21:00 sat.

Šezdesete godine 20. stoljeća vrijeme su uvođenja računala u čemu u Hrvatskoj prednjači ERC – Elektronički računski centar, osnovan 1964. godine u Zagrebu.

Pet godina kasnije ERC je četvrti u svijetu instalirao sustav IBM 360/30 smješten u namjenski izgrađenom paviljonu u Nehajskoj ulici. Paviljon sa smjelom armiranobetonskom konzolnom konstrukcijom koja se opire sili teže, potpisuju arhitekti Vjenceslav Richter, Krešimir Cimperšak i Maja Šah-Radović. Realiziran deset godina nakon Richterova antologijskog paviljona Jugoslavije na Svjetskoj izložbi u Bruxellesu 1958. godine paviljon ERC materijalizira odmak od arhitekture visoke moderne prema strukturalističkom koncipiranju prostora i brutalističkoj estetici golog betona.

Urednice i redateljice emisije Ana Marija Habjan i Evelina Turković, scenaristice Tamara Bjažić Klarin i Ana Marija Habjan, snimatelj Mario Britvić, montažeri Iva Blašković i Bogdan Tankosić, producent Tihomir Štivičić.

Emisiju je moguće pogledati putem multimedijske platforme HRTi.

Više informacija ovdje.

-
Kontakt: Tamara Bjažić Klarin