Novosti
Promocija i razgovor

Promocija časopisa Život umjetnosti

Časopis Život umjetnosti u ovoj godini bilježi svoju 55. godinu postojanja. Osnovan i koncipiran kao publikacija koja „teoretskim, sintetskim ili esejističkim načinom“ (Grgo Gamulin) prati primarna istraživanja, Život umjetnosti od početka je bio usmjeren na sagledavanje povijesnih procesa te razvijanje modela i načela za primjereno vrednovanje i tumačenje nacionalne umjetničke baštine, kao i suvremenih fenomena.

U skladu s takvim poslanjem, koje se odražavalo i u podnaslovu „časopisa za pitanja likovne kulture“, Život umjetnosti je obuhvaćao širok spektar tema, u rasponu od onih uže vezanih uz modernu i suvremenu umjetnost, do fotografije, dizajna i mode, dok je posebno, pa i krovno mjesto pripadalo problematici povijesnog prostora i njegova materijalnog i simboličkog kontinuiteta u kontekstu modernog urbanizma i arhitekture.

O tome svjedoče posebni tematski blokovi i stalne rubrike u prvim godištima časopisa („Gradovi i prostori“, „Urbanizam na Jadranu“, „Poslijeratna arhitektura u Hrvatskoj“, „Čovjek i njegova sredina“ itd.), u kojima se nižu članci redovitih suradnika časopisa kroz koje se sustavno zalaže za urbanističko planiranje i održivi razvoj, za očuvanje regionalne posebnosti u arhitektonskom oblikovanju, za ravnotežu prirodnog i kulturnog elementa, za uzajamnost ekonomskog i socijalnog interesa – ukratko, za sve ono što i danas smatramo idejama-vodiljama u kritičkom promišljanju urbanističke sadašnjice.

U tradiciji ovih tema zamišljen je i realiziran i aktualni tematski broj naslova „Stanovanje i kriza“ (107-2020). Potaknuta primjerom djelovanja grupe arhitekata i urbanista početkom 30-ih godina 20. stoljeća – članovima Udruženja umjetnika Zemlja i Radne grupe Zagreb, koji su „iskoračili iz domene užega stručnog djelovanja u polje političkog aktivizma“ te javno upozorili na problematiku stanovanja „u društvu u kojem tri četvrtine stanovništva nisu imale niti vlastiti krevet“, dr. sc. Tamara Bjažić Klarin priredila je ovo izdanje časopisa u cilju otvaranja javne rasprave o aktualnoj krizi stambenog zbrinjavanja nastaloj urušavanjem javnih stambenih politika i prepuštanju stambenog pitanja diktatu tržišta. „Na repovima ekonomske recesije iz 2008. godine te u jeku nove, pandemijom izazvane krize, umjetnici i arhitekti su, poput Zemljaša nekad, suočeni sa sličnim izazovom – šutjeti ili otvoreno, javno progovoriti o ishodištima i uzrocima složenih problema.“ (T. Bjažić Klarin)

Uz urednicu broja ovoj su raspravi svoje priloge dali: Ana Dana Beroš, dr. sc. Borka Bobovec, Boško Budisavljević, Ana Džokić, Lea Horvat, Jelica Jovanović, dr. sc. Luka Korlaet, Iva Marčetić, dr. sc. Sanja Matijević Barčot, dr. sc. Ivan Mlinar, Andriana Pozojević i Vesna Vuković.

-
Promocija aktualnog broja održat će se u četvrtak 17. lipnja 2021. godine s početkom u 19:30 sati na krovu – terasi „Drvenog nebodera“, Iblerov trg 7.

U predstavljanju temata sudjelovat će Lidija Butković Mićin (Odjel za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru), doc. Lea Pelivan (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) te urednica dr. sc. Tamara Bjažić Klarin (Institut za povijest umjetnosti), a razgovor će moderirati dr. sc. Ivana Mance, glavna urednica časopisa.

Online izdanje časopisa dostupno je na mrežnim stranicama časopisa.

-
Kontakt:
Ivana Mance
Tamara Bjažić Klarin