Obavijesti
Čitalačka grupa

Ženski pogled

Institut za povijest umjetnosti poziva na sudjelovanje u čitalačkoj grupi „Ženski pogled“, koja će se održati u petak, 28. svibnja u 18:00 sati, uživo i putem platforme Zoom.

-
Žene u fotografiju ulaze kasno i ne bez problema, kako u Hrvatskoj, tako i na drugim stranama svijeta. Da bismo osvijestili njihovu današnju poziciju, potrebno je spomenuti što se na području fotografije zbivalo ne samo početkom 20. stoljeća, kada žene u fotografiji sudjeluju još u manjem broju, nego i u 19. stoljeću za koje postoje tek rijetki relevantni podaci. Njihova marginalizirana pozicija proizlazi iz ograničenih mogućnosti edukacije (naime, često su bile “osuđene” na pomoćne poslove) i nerazumijevanja njihovih stvaralačkih potreba, ali i iz prevladavajućih društvenih stavova koji su sprječavali aktivnije uključivanje žena u fotografska i brojna druga događanja.

Iako se smatralo da većinom snimaju portrete, pejzaže i scene iz vlastite intime, žene s fotoaparatom u ruci zarana su postale svjesne moći koju im je kamera omogućila. Osim toga, u prvoj polovici 20. stoljeća fotografija nije izazvala sukladnu kritičku pozornost, niti je znatnije utjecala na umjetnički establišment. To se osobito odnosi na žene, koje zbog toga nije moguće jednostavnim postupkom “ugraditi” u postojeću tradiciju i povijesni narativ o fotografiji. Uz ostalo, potrebno je zahtijevati redefiniranje vizualne percepcije i politike gledanja, kako bi se stekao uvid u dileme koje je iznjedrila feministička kritika. U svemu tome fotografkinje iz Istočne Evrope dvostruko su marginalizirane, a znanje o njihovim umjetničkim postignućima tek treba lišiti standardnih pridjeva koji opisuju njihovu “drugačijost” i “različitost” u odnosu na zapadnjačku dominaciju.

Kroz odabrane izvatke iz knjiga i časopisa, sudionici čitalačke grupe upoznat će se s izborom relevantnih kritičkih tekstova o ovoj problematici i s nekoliko zapisa samih fotografkinja. Svi tekstovi objavljeni su na engleskom jeziku. Čitalačka grupa organizira se u okviru HRZZ projekta Ekspozicija. Teme i aspekti hrvatske fotografije od 19. stoljeća do danas.

Sudjelovanje je potrebno prijaviti na e-mail adresu skrizic / ipu.hr, najkasnije do srijede, 19. svibnja (do kraja dana). Nakon prijave svakom sudioniku/ci bit će poslan odabir nekoliko tekstova koje je potrebno pročitati prije održavanja čitalačke grupe. Čitalačka grupa održat će se na Institutu za povijest umjetnosti u petak, 28. svibnja u 18:00 sati. Uživo može prisustvovati najviše 10 sudionika uz pridržavanje epidemioloških mjera, dok se ostali mogu priključiti putem platforme Zoom.