Obavijesti
Javni razgovor

Hitna arhitektura

Serija javnih razgovora „Nakon potresa: iskustva, saznanja i perspektive“ održava se u organizaciji Gradske galerije Striegl iz Siska i Sloge – Platforme samoorganiziranih volonterki i volontera u dvotjednom ritmu, četvrtkom s početkom u 18:00 sati.

Cilj javnih razgovora je poticanje šire i inkluzivnije javne rasprave o posljedicama potresa na području Sisačko-moslavačke županije. U raspravu se uključuju stručnjaci i aktivisti različitih profila, iskustva, praksi i stavova koji se bave prostorom, društvom, prirodnim okruženjem i kulturnim nasljeđem potresom pogođenog područja.

Fokus četvrtog razgovora održanog 9. travnja 2021. godine postavljen je na tzv. hitnu arhitekturu. Više od tri mjeseca nakon potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, te 900-injak potresa koji su uslijedili, još uvijek se traga za održivim rješenjima stambenog zbrinjavanja – hitnog, privremenog ili trajnog tipa. Brojke Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje kažu da je na području tri pogođene županije, uključujući Karlovačku i Zagrebačku, ukupno zaprimljeno 40.435 prijava štete, a tek nedavno su otvoreni zahtjevi za obnovu kojih je pristiglo preko 4000.

Na rasprostranjenom (post)potresnom teritoriju, uz nepostojanje adekvatnog broja mobilnih ureda za obnovu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, čak i informacije sporo dopiru do pogođenih zajednica – a perspektiva cjelovite obnove, od pojedinačnih kućanstava, obiteljskih gospodarstava, ruralnih cjelina do gradskih područja, čini se nedostižnom. Ovim razgovorom, koji nije zamjena institucionalnom djelovanju ili službenim glasilima, kroz iskustva arhitekata na terenu danas, ali i iz prošlosti, kritički se otvara složena tema društvene proizvodnje arhitekture u (post)kriznim vremenima.

Moderatorica razgovora je Ana Dana Beroš (Sloga), a sugovornici Mislav Bašić (UGP, 4uHa), Tamara Bjažić Klarin (IPU), Luka Korlaet (AF), Robert Jonathan Loher (HKA), Ivan Zloušić (ARCHIsquad, 4uHa).

Razgovor je moguće poslušati ovdje.

-
Kontakt: Tamara Bjažić Klarin