Novosti
HRT serijal

Rijeka – arhitektura i grad

Godinu dana nakon što je Rijeka dobila titulu europske prijestolnice kulture HRT premijerno prikazuje serijal od pet nastavaka „Rijeka – arhitektura i grad“.

Kapitalne građevine grada Rijeke vizionarska su arhitektonska ostvarenja, svjedoci financijske snage i ukusa društva. One čine sliku grada, svojedobnog industrijskog, pomorskog i kulturnog središta u kojem su djelovali mađarski, austrijski, talijanski i hrvatski arhitekti.

Serijal „Rijeka – arhitektura i grad“ gledatelje će povesti u Guvernerovu palaču, Teatro Fenice, Riječki i Sušački neboder, kompleks stambenih nebodera na Podmurvicama te u Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Prva epizoda iz serijala pod nazivom „Guvernerova palača – simbol moći“ na rasporedu je u petak 29. siječnja 2021. na Drugom programu Hrvatske televizije u 18:15 sati.

Guvernerovu palaču, najraskošniju historicističku riječku građevinu, izgradio je mađarski arhitekt Alajos Haussmann potkraj 19. stoljeća, u doba kada je Rijeka bila pod izravnom upravom Ugarske. Monumentalno i reprezentativno zdanje smješteno iznad grada simbol je ugarske moći, radni i stambeni prostor najvažnijeg stanovnika, guvernera, koji je bio na čelu Kraljevskoga gubernija za Rijeku i Hrvatsko primorje.

Svih pet nastavaka serijala emitirat će se na Drugom programu Hrvatske televizije u razdoblju od 29. siječnja do 5. veljače 2021. godine s početkom u 18:15 sati.

Urednica i redateljica serijala je Ana Marija Habjan, scenaristice su Tamara Bjažić Klarin i Ana Marija Habjan, snimatelj Siniša Galar, montažeri Bogdan Tankosić, Damir Čučić i Jan Kožić, a producent Tihomir Štivičić.

Više informacija ovdje.

-
Kontakti: Tamara Bjažić Klarin