Studies and Monographs

Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku

Katarina Horvat Levaj et al.


Urednica
Katarina Horvat Levaj

Recenzenti
Joško Belamarić, Vladimir Marković

Autori
Miho Demović, Igor Fisković, Katarina Horvat-Levaj, Marin Ivanović, Jelena Ivoš, Vjera Katalinić, Vinicije B. Lupis, Milan Pelc, Daniel Premerl, Radoslav Tomić, Stanislav Tuksar, Ivan Viđen, Danko Zelić

Suradnici
Paolo Mofardin (fotografije), Ivan Tenšek i Ivana Valjato Vrus (arhitektonski nacrti), Ivana Majer (kazala)

Grafičko oblikovanje
Franjo Kiš, ArTresor naklada

Suizdavači
Gradska župa Gospe Velike, Dubrovnik – Institut za povijest umjetnosti, Zagreb, 2014.

Nakladnička serija i broj
Studije i monografije Instituta za povijest umjetnosti, knjiga 46

Materijalni opis
592 str.; ilustr. u boji; katalog umjetnina; dokumenti, izvor, literatura, kazala

ISBN: 978-953-7875-14-5

Ovdje možete preuzeti impresum, sadržaj i uvodnik knjige (6,1 MB).

-
Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku (1671.–1713.) zauzima istaknuto mjesto među hrvat­skim katedralnim građevinama. Nastala u obnovi grada nakon potresa 1667. godine, monumentalna barokna trobrodna bazilika s kupolom na jedinstven način sjedinjuje visoke estetske standarde dubrovačkog naručitelja i rimskog projektanta, ali i pojedinih voditelja gradnje iz Rima, sa Sicilije te iz Dubrovnika. Jednako je važna i visokokvalitetna unutrašnja oprema – mramorni oltari naručivani u Napulju, Carrari i Genovi, te brojne slike talijanskih, flamanskih i dubrovačkih slikara – a poseban fenomen predstavlja Moćnik katedrale s gotovo dvjesto relikvijara, nastalih od 10. do 21. stoljeća. Baroknoj katedrali prethodile su starije građevine – kasnoantička / bizantska i romanička – čiji arheološki istraženi ostatci, freske i fragmenti kamene plastike svjedoče o visokoj umjetničkoj razini nestalih crkava.

Zbog tako visoke arhitektonske i umjetničke kvalitete, po narudžbi katedralne župe, Institut za povijest umjetnosti pristupio je izradi monografije, u koju su uključeni stručnjaci za pojedina područja, a dodatni joj je povod tristota obljetnica dovršenja katedrale. U monografiju su, osim dosadašnjih spoznaja, uvrštene i nove znanstvene činjenice, utemeljene na terenskim i arhivskim istraživanjima u Dubrovniku te na komparativnim istraživanjima u Italiji. S obzirom na visoko vrjednovanje dubrovačke katedrale u europskom kontekstu, priređeno je i izdanje na engleskom jeziku.


Objavljivanje knjige potpomogli su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Grad Dubrovnik.

-
Sold out.