Novosti
Predavanja i radionica

Kipovi oltara kapele sv. Roka u Umagu

Pozivamo vas na četvrtu radionicu partnerskog projekta Instituta za povijest umjetnosti i Hrvatskog restauratorskog zavoda „Zaboravljena baština: drveni oltari u Istri u čijem su fokusu vrsni drveni kipovi oltara kapele sv. Roka u Umagu. Radionica će se održati 21. listopada 2017. u Umagu s početkom u 10 sati.

Više informacija o programu potražite ovdje.

-
Izvještaj

Četvrta radionica projekta Zaboravljena baština realizirana je uz potporu Grada Umaga i Muzeja grada Umaga. U njezinu su fokusu bili drveni polikromirani kipovi sv. Sebastijana, Roka i Kristofora, smješteni na novijem kamenom oltaru u kapeli sv. Roka u Umagu. Kipovi se okvirno datiraju u razdoblje oko 1600. godine te slijede venecijanske predloške. Riječ je o vrlo kvalitetnim ostvarenjima koja zauzimaju istaknuto mjesto među malobrojnim sačuvanim primjerima drvene skulpture prve polovice 17. stoljeća u Istri. Tijekom vremena nastala su znatna oštećenja kao i naknadni, grubo naneseni uljni oslik što uvelike umanjuje umjetničku vrijednost kipova. Da bi se vratio njihov izvorni izgled i kakvoća te zaslužena važna pozicija unutar likovne baštine Umaga i Istre neophodna je stručna konzervatorsko-restauratorska obnova te primjerena prezentacija za što je potrebna i konkretna potpora lokalne zajednice.

Predavanja s prezentacijama održale su Vlasta Zajec („Kipovi oltara kapele sv. Roka u Umagu“) i Laura Stipić Miočić („Restauratorski pristup polikromiranoj skulpturi – primjer kipova u kapeli sv. Roka u Umagu“), a potom su Laura Stipić Miočić i Kristina Bin Latal održale praktični dio radionice za sudionike u sklopu kojeg su prikazane povijesne tehnike pozlate i restauratorskih postupaka na polikromiranim drvenim oltarima. Uslijedio je i zajednički obilazak kapele sv. Roka gdje se nastavio razgovor o kipovima, njihovom stanju i budućnosti. Radionica je bila vrlo dobro posjećena

-
Objave u medijima

Valorizacija zaboravljene baštine (Glas Istre, 23. listopada 2017.)

-
Kontakt: dr. sc. Vlasta Zajec